Od danas skuplja struja za potrošače Elektroprivrede BiH

Prema riječima energetskog stručnjaka Almira Bečarevića, mjesečni računi domaćinstava mogli bi porasti do 10 KM
Elektroprivreda BiH, zgrada
(Elektroprivreda BiH: Da li se gubitak od oko 330 miliona KM želi namiriti povećanjem cijene struje? – Foto: EPBiH, arhiva)

Od danas, potrošnja električne energije u Bosni i Hercegovini obračunava se po novim cijenama, nakon što je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) krajem juna odobrila zahtjev “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH).

Za domaćinstva, cijene će biti više za 10,29%, dok će jaslice, vrtići, domovi za smještaj učenika i studenata, starijih osoba, vjerski objekti, kuhinje humanitarnih organizacija i druge ustanove iz kategorije ostala potrošnja imati povećanje od 7,29%.

Predviđeni Utjecaj na Mjesečne Račune

Generalni direktor EPBiH, Sanel Buljubašić, ističe da će većina potrošača, njih oko 85%, osjetiti povećanje računa od približno 2,5 KM. No, precizne procjene teško je dati zbog različitih faktora koji utječu na potrošnju struje.

Povećanje cijena električne energije neće znatno doprinijeti smanjenju akumuliranog duga EPBiH, koji iznosi 331 milion KM. Dug kompanije gomila se od 2009. godine, a rudnici unutar koncerna prošlu su godinu završili s dugom većim od milijardu maraka.

Buljubašić navodi da će ovo povećanje cijena donijeti svega 2,3% dodatnog prihoda na godišnjem nivou. “Moramo se fokusirati na dodatne količine uglja, stvaranje tržišnih viškova energije i nadati se da ćemo ih uspjeti prodati na berzi”, dodaje on.

Očekivani Troškovi za Domaćinstva

Prema riječima energetskog stručnjaka Almira Bečarevića, mjesečni računi domaćinstava mogli bi porasti do 10 KM. Za one koji koriste različite uređaje poput toplotnih pumpi, invertera i klima-uređaja, mjesečni računi mogli bi biti veći do 15 KM. “Troškovi grijanja povećat će godišnje izdatke do 150 KM”, objašnjava Bečarević. (Izvor: BHRT)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *