Kako će poskupljenje kafe uticati na građane?

Porast cijena kafe na svjetskom tržištu već je evidentan u domaćim marketima, što posebno pogađa one koji ne mogu zamisliti početak dana bez ovog napitka.
ako vas kafa nije razbudila dobro je uz dorucak uzeti grejpfrut koji produzava efekat kofeina
(Veliko poskupljenje kafe-Foto: Ilustracija)

Pola kilograma kafe, koju smo do prije nekoliko dana plaćali sedam maraka, sada košta devet. Porast cijena kafe na svjetskom tržištu već je evidentan u domaćim marketima, što posebno pogađa one koji ne mogu zamisliti početak dana bez ovog napitka.

Tiha poskupljenja se nastavljaju, a ovog puta je na red došla kafa. Slab rod, male zalihe i nestabilno svjetsko tržište doveli su do povećanja marži kafe, što je rezultiralo manjim pakovanjima po većim cijenama.

Do nedavno se cijena za pola kilograma kafe u marketima kretala između sedam i devet KM, ovisno o proizvođaču. Sada, nakon poskupljenja, cijena za isto pakovanje prelazi deset KM.

Porast Cijena na Svjetskom Tržištu

U avgustu prošle godine, cijena kafe na svjetskom tržištu iznosila je oko 2.90 KM, dok je danas viša za 42%, pa sada pola kilograma košta oko 4.15 KM.

Iz Uprave za Indirektno Oporezivanje (UIO) kažu da ovo povećanje nije povezano s akcizama, već s promjenama cijena kafe na globalnom nivou. Glasnogovornica UIO BIH, Darjana Maglov, istakla je da nije došlo do povećanja poreskog opterećenja u vezi s kafom. Na kafu se plaća poseban porez, odnosno akciza i PDV. Akciza na uvoz iznosi 1.50 KM po kilogramu sirove kafe i 3 KM po kilogramu pržene kafe. Moguće je da su inflatorna kretanja uzrokovala rast cijena.

Ovo poskupljenje dodatno opterećuje građane, naročito one s nižim primanjima, kojima je kafa svakodnevna potreba. Dok čekamo stabilizaciju svjetskog tržišta, ostaje nam da se prilagodimo novim cijenama i nadamo se povratku povoljnijih uslova.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *