BiH: Metalska i elektro industrija ostvarile 8,8 milijardi KM razmjene

Uvoze se eksplozivi koji se koriste kao repromaterijali, dok se izvoz fokusira na oružje i municiju.

(Veliki napredak ove dvije grane- Foto: Ilustracija)

U prvom polugodištu 2024. godine, sektor metalske i elektroindustrije BiH ostvario je ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene od 8,8 milijardi KM, s izvozom od 3,4 milijarde KM, što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, uvoz je porastao na 5,4 milijarde KM.

Prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH, smanjenje izvoza je posljedica pada prodaje željeza i čelika te njihovih proizvoda, ukupno oko 200 miliona KM. S druge strane, povećanje uvoza zabilježeno je u namjenskoj i automobilskoj industriji.

Glavna izvozna tržišta ostaju zemlje Europske unije, s Njemačkom kao vodećim partnerom, uprkos određenim oscilacijama. Uvoz također najviše dolazi iz Njemačke, s najvećim udjelom u elektroindustriji, namjenskoj industriji i autodijelovima.

Namjenska industrija je povećala obim razmjene zbog rasta i izvoza i uvoza. Uvoze se eksplozivi koji se koriste kao repromaterijali, dok se izvoz fokusira na oružje i municiju.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističu da je došlo do povećanja deficita u robnoj razmjeni u gotovo svim sektorima privrede, te smanjenja suficita u drvnom sektoru. Ovi rezultati reflektuju ekonomske izazove u Evropi, što utječe ne samo na BiH već i na cijeli region.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *