Usvajanje zakona ključ za septembarsko povećanje boračkih naknada

Ako zakoni budu usvojeni, naknade za period juli-decembar 2024. godine bit će povećane za 4,75%, dok je ukupno povećanje za 2024. godinu 6,55%.
(Lijepe vijesti – Foto: Arhiva)

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida , Nedžad Lokmić, izjavio je da će, ako delegati Doma naroda Federalnog parlamenta usvoje set boračkih zakona, u septembru biti isplaćene uvećane novčane naknade za august, kao i retroaktivno za juli.

Nakon što je Predstavnički dom u srijedu usvojio tri zakona iz oblasti boračke zaštite, Lokmić očekuje da će isto učiniti i Dom naroda. Time bi na snagu stupile izmjene Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

“U ime 104.905 pripadnika boračke populacije pozivam delegate da usvoje ove zakone. Potrebno je uskladiti osnovicu za obračun boračkih naknada s izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju,” rekao je Lokmić.

Za provedbu zakona predviđeno je povećanje budžeta: 800.000 KM za demobilisane borce, 200.000 KM za nositelje ratnih priznanja, i 2,5 miliona KM za borce i njihove porodice, ukupno 3,5 miliona KM. Ako zakoni budu usvojeni, naknade za period juli-decembar 2024. godine bit će povećane za 4,75%, dok je ukupno povećanje za 2024. godinu 6,55%.

Lokmić je dodao i prijedlog izmjene koja omogućava djeci šehida i poginulih boraca, čija je nesposobnost nastala do 15. godine, odnosno najkasnije do 35. godine, da nastave koristiti pravo na porodičnu invalidninu, dok god ta nesposobnost traje.

Sjednica Doma naroda zakazana je za ponedjeljak, 29. jula, u 12 sati.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *