Koliko često bi žene trebale imati seks kako bi smanjile rizik od preuranjene smrti

Istraživači s Univerziteta Walden u Minnesoti su zaključili da bi žene mogle imati koristi ukoliko imaju intimne odnose više od jednom u sedam dana
zene koje cesce upraznjavaju seks imaju manji postotak rizika od preuranjenen smrti
(Seksualna aktivnost važna je za cjelokupno kardiovaskularno zdravlje – Foto: Ilustracija)

Novo istraživanje je pokazalo da žene mogu produžiti svoj životni vijek ukoliko češće imaju seks, zahvaljujući dobrobitima koje on ima za zdravlje srca.

Istraživanje objavljeno u Journal of Psychosexual Health pokazalo je da žene u dobi od 20 do 59 godina koje rijetko imaju seks imaju 70 posto veći rizik od preuranjene smrti.

Istraživači s Univerziteta Walden u Minnesoti su zaključili da bi žene mogle imati koristi ukoliko imaju intimne odnose više od jednom u sedam dana.

“Seksualna aktivnost važna je za cjelokupno kardiovaskularno zdravlje, vjerovatno zbog smanjenja varijabilnosti otkucaja srca i povećanja protoka krvi”, između ostalog su napisali.

Tim je također otkrio da depresija u kombinaciji s niskom učestalošću seksualnih odnosa također dovodi do većeg rizika od preuranjene smrti.

Međutim, depresija kod seksualno aktivnih ljudi, a naročito žena, imala je daleko manje štetne posljedice, rekao je glavni autor istraživanja Srikanta Banerjee za Daily Mail. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *