Državljani BiH bez viza mogu putovati u 123 zemlje, 60 manje nego državljani Hrvatske

Državljani BiH bez viza mogu putovati u 123 zemlje, 60 manje nego državljani Hrvatske

(Vidjećemo na kraju gdje će BiH završiti- Foto: Arhiva )

Pasoš često predstavlja ključ za otvaranje vrata svijeta, a Bosna i Hercegovina se nalazi na raskrsnici između prošlosti i budućnosti. Prema Henley Passport Indexu, BiH je trenutno na 43. mjestu po broju zemalja u koje njeni građani mogu putovati bez vize.

Bosna i Hercegovina je blizu Albanije, Gruzije i Moldavije, ali zaostaje za Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom, te značajno za Hrvatskom i Slovenijom, koje su na 10. i 11. mjestu. Državljani BiH mogu bez viza putovati u 123 zemlje, što je 17 manje u odnosu na Srbiju i 60 manje u odnosu na Sloveniju i Hrvatsku.

Ispred BiH su zemlje poput Venezuele, Nikaragve, Hondurasa, Bugarske i Rumunije. Građani BiH još uvijek trebaju vize za zemlje poput Alžira, Bahreina i Azerbejdžana, dok državljani Srbije mogu putovati bez viza u Azerbejdžan, Egipat i Kuvajt.

BiH je najbolji rezultat imala 2014. godine kada je bila na 42. mjestu. U posljednjih deset godina nije ostvaren nikakav značajan napredak, dok je Slovenija ušla u top 10, a Srbija je na 34. mjestu sa 140 destinacija bez viza.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *