Svakodnevno konzumiranje ovih namirnica mogu povećati rizik od srčanog udara za 50 posto

Istraživači u Australiji nedavno su analizirali veze između konzumacije prerađene hrane i zdravstvenih ishoda.

(Hrana koja uzrokuje velike probleme- Foto: pexels.com)

U savremenom društvu, gdje tempo života postaje sve brži, mnogi ljudi se oslanjaju na praktična rješenja u ishrani poput prerađene hrane. Slatke pahuljice za doručak, gotova jela iz mikrovalne pećnice za ručak i gazirana pića kao brz izvor energije postali su svakodnevni obroci. Iako su praktični, ova hrana može imati ozbiljne posljedice po naše zdravlje.

Istraživači u Australiji nedavno su analizirali veze između konzumacije prerađene hrane i zdravstvenih ishoda. Kroz pregled 14 studija koje su obuhvatile skoro 10 miliona sudionika, otkriveno je da konzumacija ultraprerađene hrane može značajno utjecati na zdravlje, uključujući mentalno zdravlje i rizik od srčanih bolesti.

Rezultati Istraživanja

Rezultati su alarmantni. Istraživanje pokazuje da konzumacija ultraprerađene hrane može povećati smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 50%, dok rizik od dijabetesa tipa 2 raste za 12%. Također, primjećuje se rast anksioznosti za 48 do 53%. Ishrana bogata prerađenim namirnicama može dovesti do povećanja pretilosti, poremećaja spavanja, i smrtnosti od srčanih bolesti za 40 do 66%. Rizik od depresije raste za 22%, a ukupna smrtnost za 21%.

Dugoročne Zdravstvene Posljedice

Prema pisanju magazina Express, istraživači naglašavaju da veza između unosa ultraprerađene hrane i problema kao što su astma, gastrointestinalni problemi, određeni tipovi raka, i kardiometabolički faktori rizika još uvijek nije dovoljno istražena, te su potrebna dodatna istraživanja.

Istraživanje, objavljeno u časopisu The BMJ, sugeriše potrebu za razvojem i implementacijom javnozdravstvenih strategija koje će smanjiti izloženost ultraprerađenoj hrani, kako bi se poboljšalo ljudsko zdravlje. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *