Zvanično: Vjetrenica na UNESCO listi kulturne i prirodne baštine

Radi se o najvećoj špilji na području Bosne i Hercegovine i zaštićenom spomeniku prirode, te turističkom odredištu u jugoistočnom dijelu zemlje
najveca spilja u bih vjetrenica stavljena pod unesco zastitu
(Špilja Vjetrenica je najveća u BiH i zaštićeni spomenik prirode – Foto: Arhiva/Vijesti.ba)

Vjetrenica je od danas na listi UNESCO-ve svjetske baštine, izglasano je danas u New Delhiju na 46. Sjednici UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu.

Vjetrenica se nalazila na listi 27 nominovanih lokacija i stavljena je na UNESCO listu kulturne i prirodne baštine. Stara oko pet miliona godina pećina Vjetrenica prirodni je dragulj koji je prvi put otvoren 1964. godine, u nju je bilo moguće ući do 1991., a nakon toga je bila zatvorena više od 18 godina.

Radi se o najvećoj špilji na području Bosne i Hercegovine i zaštićenom spomeniku prirode, te turističkom odredištu u jugoistočnom dijelu zemlje.

Nalazi se u Općini Ravno, na zapadnom kraju Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine. Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH. Obiluje vodom, ima 4 vodena toka i više desetaka manjih periodičnih tokova s mnogim podzemnim jezerima: 180 m dugo je Veliko jezero, zatim Duboko jezero s najvećom dubinom od 4 m, Malo jezero i drugi. Prvi put se spominje polovinom prvog stoljeća u djelu “Povijest prirode”.

Na ovoj listi iz BiH je i Stari most u Mostaru i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *