Lubenice su mnogima omiljeno osvježenje tokom vrelih ljetnih dana, no nažalost, njihova svježina često traje samo nekoliko dana. Srećom, postoji način da im produžite rok trajanja i uživate u njima do dvije sedmice duže.
Prema kulinarskoj stručnjakinji Christini Orso, ključno je pronaći pravo mjesto za skladištenje lubenica. Najbolje ih je držati u tamnom prostoru, daleko od izvora topline poput pećnice, mikrovalne pećnice i friteze. Idealno mjesto bi bilo iza kuhinjskog pulta ili na polici koja je zaštićena od svjetlosti i topline.
“Kad dođem kući, uvijek čuvam cijelu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svjetlosti,” savjetuje Christina. “Cijele lubenice traju duže nego narezane.”
Zanimljivo je da lubenice treba držati odvojeno od drugog voća jer su osjetljive na etilen, prirodni hormon rasta kojeg proizvodi voće poput banana, jabuka i avokada. Previše voća na jednom mjestu stvara višak etilena, što ubrzava truljenje lubenica.
S ovim jednostavnim trikovima, možete produžiti uživanje u svježim lubenicama tokom cijelog ljeta.