Francuskoj atletičarki zabranjeno prisustvo na otvaranju Olimpijskih igara zbog hidžaba

Francuski olimpijski odbor objavio je kako pokušava pronaći rješenje za ovu situaciju, te je kontaktirana i kompanija koja odijeva francuske sportaše.

(Zabranjen joj pristup- Foto: X)

Francuska atletičarka Sounkamba Sylla (26) objavila je na društvenim mrežama da joj je zabranjen pristup ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u petak jer nosi hidžab.

„Biti izabrana za Olimpijske igre u svojoj zemlji, a zatim biti spriječena da prisustvujete ceremoniji otvaranja zbog marame, teško je prihvatiti,“ napisala je Sylla.

Francuski olimpijski odbor objavio je kako pokušava pronaći rješenje za ovu situaciju, te je kontaktirana i kompanija koja odijeva francuske sportaše. Predsjednik odbora, David Lappartient, naglasio je da francuske sportistkinje moraju poštovati sekularna načela koja važe za sve zaposlene u javnom sektoru u Francuskoj, uključujući zabranu nošenja hidžaba.

„Možda ovo nekima nije jasno u drugim zemljama, ali to je dio naše kulturne osnove ovde u Francuskoj. Ipak, verujem da ćemo naći rešenje. Nadamo se da će svi sportisti moći učestvovati u ceremoniji otvaranja,“ rekao je Lappartient.

Zabranu je prvobitno najavila francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Castera u septembru prošle godine, te je kasnije potvrdila da nijedna žena u francuskoj delegaciji neće nositi hidžab tokom Olimpijskih igara u Parizu. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *