Bh. matematičari ostvarili odličan uspjeh na Internacionalnoj olimpijadi

Iako su u prošlosti osvajali zlatne medalje na raznim takmičenjima, ovo je prvi put da su osvojili zlato na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi.

(Sjajan uspjeh bh. matematičara- Foto: Facebook)

Takmičari iz Bosne i Hercegovine postigli su izvanredan uspjeh na 65. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Bathu, Engleska, osvojivši tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje. Medalje su im uručene na svečanosti zatvaranja, a večeras ih očekuje svečani doček na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Admir Beširević, koordinator Škole matematike za nadarene učenike pri Udruženju matematičara KS, izjavio je da je ovo najprestižnije matematičko takmičenje na svijetu i san svakog matematičara. Iako su u prošlosti osvajali zlatne medalje na raznim takmičenjima, ovo je prvi put da su osvojili zlato na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi.

Zlatni uspjeh:

  • Benjamin Mujkić (Druga gimnazija Sarajevo)
  • Andrej Krčmar (Gimnazija Banja Luka)
  • Vuk Janković (Gimnazija “Jovan Dučić”, Trebinje)

Srebrna medalja:

  • Harun Alibegović (Richmond Park International Secondary School, Sarajevo)

Bronzane medalje:

  • Adnan Osmić (Druga gimnazija Sarajevo)
  • Naida Gavranović (Druga gimnazija Sarajevo)

Tim su vodili:

  • Adisa Bolić
  • Bojan Pažin

Ovaj historijski uspjeh rezultat je dugogodišnjeg rada i truda učenika te Škole matematike i njenih kampova. Beširević naglašava kako su i prethodnih godina imali sjajne ekipe, ali da im je ove godine sve išlo u korist.

Bosanskohercegovački matematičari redovno učestvuju na četiri prestižna takmičenja: Internacionalna matematička olimpijada, Evropska olimpijada za djevojke, Balkanska matematička olimpijada, i Juniorska olimpijada. Godine 2022. Sarajevo je bilo domaćin Juniorske matematičke olimpijade, a 2025. će biti domaćin Balkanske matematičke olimpijade.

O Školi matematike:
Škola matematike za nadarene učenike broji oko 200 polaznika širom BiH i organizira časove uživo i online. Kroz sedam grupa, učenici se pripremaju za takmičarsku matematiku, a ulaznim testovima se biraju najbolji.

Naš tim se tokom boravka u Engleskoj susreo s ambasadorom BiH, Osmanom Topčagićem, kao i sa Mahir Hadžićem, jednim od najuspješnijih bivših olimpijaca i sada profesorom na University College London (UCL). Također su se susreli s Adnanom Mehonicem, bivšim olimpijcem iz fizike, i Ali Lafcıoğluom, profesorom koji je značajno doprinio razvoju matematike u BiH.

Međunarodna matematička olimpijada, pokrenuta 1960. godine, najprestižnije je svjetsko takmičenje, a Bosna i Hercegovina učestvuje od 1993. godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *