Savjeti za sigurno plivanje: Kako izbjeći infekcije i bolesti na bazenu

Međutim, bazeni mogu predstavljati i određene zdravstvene rizike.

(Plivanje u bazenu nosi i svoje posljedice- Foto: pexels.com )

Plivanje u bazenu je izvrstan način za vježbanje s minimalnim opterećenjem na zglobove, rashlađivanje tijekom toplinskih valova, i poboljšanje raspoloženja. Međutim, bazeni mogu predstavljati i određene zdravstvene rizike.

Zdravstveni Rizici u Bazenima

Osim očigledne opasnosti od utapanja, bazeni mogu biti izvori brojnih zaraznih bolesti, čak i kada izgledaju besprijekorno. Nakon cjelodnevnog plivanja, možete osjetiti bol u uhu, probavne smetnje, osip, ili čak simptome slične gripi. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da jedan od 44 ljudi godišnje oboli od bolesti povezanih s vodom.

Najčešće Bolesti Povezane s Bazenima

Prema CDC-u, bolesti koje se mogu pojaviti zbog plivanja uključuju:

  • Dijareja
  • Osip na koži
  • Plivačko uho
  • Pneumonija ili bolesti slične gripi
  • Iritacije očiju, nosa, grla, i pluća
Uzroci i Sprečavanje Bolesti

Infekcije Probavnog Sustava: Mnoge infekcije, poput onih uzrokovanih salmonelom, kampilobakterom, i norovirusom, prenose se fekalno-oralnim putem. CDC navodi da je dijareja najčešća bolest povezana s bazenima, a patogeni poput E. coli i Cryptosporidium mogu opstati čak i u kloriranoj vodi.

Plivačko Uho: Infekcije uha, poznate kao plivačko uho, nastaju kada voda ostane zarobljena u uhu, omogućujući bakterijama na koži da izazovu infekciju. Simptomi uključuju bol, svrbež, iscjedak, i osjećaj punoće u uhu. Nošenje čepića za uši može pomoći u prevenciji kod onih koji su skloni ovoj infekciji.

Iritacije Kože i Očiju: Klor, iako učinkovit u ubijanju klica, može izazvati osip i iritacije kod osjetljivih osoba. Kombinacija klora s prljavštinom, znojem, i urinom može stvoriti kloramine, sekundarne kemikalije koje izazivaju iritacije. Pranje čistom vodom može ublažiti simptome.

Sigurnosni Savjeti za Plivanje

Za zaštitu od potencijalnih infekcija i iritacija tijekom plivanja, pridržavajte se sljedećih savjeta:

  1. Izbjegavajte gutanje vode: Pijte čistu vodu, a bazensku izbjegavajte.
  2. Ne ulazite u bazen s otvorenim ranama: Otvorene rane mogu biti ulazna točka za infekcije.
  3. Ne plivajte ako imate dijareju: Ovo je važno, posebno u slučaju infekcije cryptosporidiumom. CDC preporučuje da se izbjegava plivanje barem dvije sedmice nakon što simptomi nestanu.
  4. Tuširanje prije ulaska u vodu: Uklanjanje prljavštine i čestica s tijela prije ulaska u bazen pomaže u održavanju čistoće vode.
  5. Mijenjajte pelene izvan bazena: Kako biste spriječili kontaminaciju vode, osigurajte da se djeca redovito koriste toaletom i da se pelene mijenjaju izvan bazena.

Plivanje u bazenu može biti sigurno i ugodno iskustvo uz odgovarajuće mjere opreza. Pridržavajući se ovih savjeta, možete minimizirati rizike i uživati u plivanju s obitelji i prijateljima.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *