Na Olimpijskim igrama zabranili hranu koja je 2008. godine bila “tajno oružje” Usaina Bolta

Ishrana će svakako biti ključna stavka za performans sportista u Parizu, a organizatori su im omogućili da jedu burgere bez mesa, salate s kvinojom te falafel
na oi u parizu zabranjena hrana koja je 2008 bila tajno oruzje usaina bolta
(Organizatori su takmičarima omogućili da jedu burgere bez mesa, salate s kvinojom te falafel – Foto: Ilustracija)

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostala su još samo tri dana, a rukovodstvo je odlučilo da takmičarima zabrani da se hrane u restoranima McDonald's.

Ishrana će svakako biti ključna stavka za performans sportista u Parizu, a organizatori su im omogućili da jedu burgere bez mesa, salate s kvinojom te falafel, prenosi Klix.ba.

Pod izgovorom promocije dobrog zdravlja, Međunarodni olimpijski komitet zahtijevao je da hrana mora biti lokalna, prvenstveno biljnog porijekla i usmjerena da proizvede minimalnu količinu otpada, pa organizatori u Olimpijskom selu naginju lakšim, lokalnim vegetarijanskim jelima te osnovu jelovnika čini biljna ishrana.

Tako su odlučili zabraniti jela iz McDonald'sa poput pilećih nuggetsa (chicken nuggets), za koje je u svojoj autobiografiji Usain Bolt rekao da su mu bili “tajno oružje” na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

Tada je Bolt srušio svjetski rekord na 100 metara istrčavši tu dionicu u vremenu 9,69 sekundi, da bi godinu poslije na Svjetskom prvenstvu u Berlinu stigao do čudesnih 9,58 sekundi, što je rekord koji i danas važi.

“Iskreno, nisam jeo ništa drugo u cijelom svom boravku u Kini osim pilećih nuggetsa. Oni su bili jedina hrana kojoj sam mogao vjerovati, a koja nije smetala mom želucu. Po dolasku u trening kamp probao sam lokalni kineski obrok, koji nije bio poput onih koje mi jedemo na zapadu, a moje tijelo nije dobro reagiralo”, rekao je ranije Bolt.

“Dakle, znajući da se mogu osloniti na nuggetse, odlučio sam da je to sve što ću jesti. I jeo sam ih za doručak, ručak i večeru, zalivajući samo flaširanoom vodom”, dodao je Bolt.

Bolt je svoju veliku karijeru u atletici završio 2017. godine, nakon toga se okušao u nogometu, gdje nije bio ni blizu uspješan kao na tartan stazi. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *