Gastroenterolog upozorava: Zašto pogrešno pijemo kafu?

Dr. Sethi, 42-godišnji stručnjak, naglašava da kafa sama po sebi nije štetna i da zapravo može biti izuzetno korisna za naš mozak, creva i jetru.
ako vas kafa nije razbudila dobro je uz dorucak uzeti grejpfrut koji produzava efekat kofeina
(Ima li istine u ovome?-Foto: Ilustracija)

Poznati američki gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, obrazovan na Harvardu, tvrdi da većina ljudi kafu pije na način koji može biti štetan po zdravlje. Njegove savete često možete pronaći na TikToku, gde redovno ukazuje na loše navike koje mnogi od nas svakodnevno praktikuju.

Dr. Sethi, 42-godišnji stručnjak, naglašava da kafa sama po sebi nije štetna i da zapravo može biti izuzetno korisna za naš mozak, creva i jetru.

“Kafa je odlična za vaš organizam zbog svojih polifenola, koji mogu poticati rast dobrih bakterija i poboljšavati fokus i pamćenje”, objašnjava Dr. Sethi.

Međutim, upozorava na grešku koju mnogi prave:

“Dodavanje šećera u kafu može povisiti nivo šećera u krvi i izazvati upale, što nije poželjno. Razmislite o upotrebi drugih zaslađivača ili potpuno izbegavajte dodavanje šećera.” Takođe ističe da je korišćenje organske kafe ključno. “Kafa je jedan od najviše tretiranih pesticidima usjeva i želite da izbegnete unos tih štetnih supstanci”, napominje.

Konačno, njegov treći savet često iznenadi njegove pacijente: ukoliko imate problema sa refluksom kiseline, ne morate prestati sa ispijanjem kafe. Dr. Sethi predlaže prelazak na tamnije pečenu kafu, koja ima niži nivo kofeina i samim tim je blaža za želudac.

Ako vas refluks ne muči, svetlije pržena kafa mogla bi biti bolji izbor za vas.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *