Za savršen ten važno je šta unosite u organizam, donosimo listu namirnica koje biste trebali jesti

Sljedeći stepen je hrana bogata vitaminom B i vitaminom E, poput ribe i mahunarki koje sprečavaju dehidraciju i ljuštenje i produžavaju preplanulost
namirnice konzumiranje savrsen ten
(Da bi imali savršen ten potrebno je da konzumirate odreženo voće i povrće – Foto: Ilustracija)

Savršen ten je nešto što mnoge dame žele postići tokom ljeta.

Znamo da hrana bogata vitaminima A, B, E i C poboljšava sposobnost kože da apsorbuje sunčeve zrake. Osim što je štiti od štetnog djelovanja upravo zbog toga ove sezone, umjesto da se oslanjamo samo na kreme za sunčanje, razmotrili smo i dodavanje nekih ključnih namirnica u dnevni meni koje će pomoći našoj misiji savršenog tena.

Dakle, šta jesti? Ne zaboravite da u svoju ishranu uvrstite dobru dozu vitamina A u obliku beta – karotena, dostupnog u namirnicama kao što su paradajz ili mrkva. Karoten olakšava proizvodnju melanina, osim što vam pomaže u uklanjanju mrlja na koži i štiti vas od sunca.

Sljedeći stepen je hrana bogata vitaminom B i vitaminom E, poput ribe i mahunarki koje sprečavaju dehidraciju i ljuštenje i produžavaju preplanulost. Ne zaboravljajući i vitamin C iz citrusa, kivija i jagoda, koji sprečava nastanak mrlja i smanjuje postojeće.

Ovo su sve namirnice koje bi trebale pronaći svoj put do vašeg tanjira što prije.

Riba

Ribe kao što su sardine, tunjevina, inćuni ili losos, bogate su masnim kiselinama i proteinima, esencijalnim nutrijentima neophodnim za popravku oštećenih ćelija kože koje se povećavaju uslijed izlaganja suncu.

Špinat

Osim što je niskokaloričan i pun vlakana, špinat je također izvrstan izvor beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A u tijelu.

Avokado

Ovaj omiljeni sastojak salata i smoothieja je pravi superfood za vašu kožu. Bogat je antioksidansima poput vitamina E koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Također, sadrži zdrave masnoće koje mogu pomoći u očuvanju hidratacije kože, čineći je mekšom i sjajnijom.

Maslinovo ulje

Jedna od najzdravijih namirnica koje postoje. Izvor zdravih masti neophodnih za uravnoteženu ishranu, ističe se i visokim sadržajem vitamina E, čija konzumacija prije sunčanja dokazano sprečava alergije na sunce.

Lubenica

Lubenica nije samo omiljeni ljetni osvježavajući zalogaj već i tajna za postizanje savršenog bronzanog tena bez štetnih efekata sunčevih zraka.

Krastavice

Nisu samo ukusna namirnica, već su bogate i vodom, vitaminima i mineralima koji su veoma korisni za kožu i pomažu joj da se prirodno hidrira. Preplanulost na hidratiziranoj koži izgleda ljepše i traje duže bez perutanja.

Borovnice

Ove male bobice su ne samo ukusne već i prepune antioksidansa. Redovno konzumiranje borovnica može poboljšati opću teksturu kože i pridonijeti sjajnom tenu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *