Porast broja femicida u BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci 2024. godine

Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini je u posljednjih deset godina, do kraja 2023. godine, ubijeno najmanje 70 žena, dok je broj slučajeva nasilja teško odrediti

u sarajevu odrzana konferencija na temu ubistava zena u bih povecan broj femicida u 2024 godini
(Detalj sa konferencije “Jačanje zakonodavnog zagovaranja: Implementacija Istanbulske konvencije u BiH – Foto: AA)

Nasilje u porodici i nad ženama u Bosni i Hercegovini, eskalirajući alarmantnom brzinom, izašlo je iz privatne u javnu sferu.

Sedam žena je ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine u BiH. Ubijeno je i dvoje djece.

U Sarajevu je danas održana konferencija “Jačanje zakonodavnog zagovaranja: Implementacija Istanbulske konvencije u Bosni i Hercegovini”, piše Anadolu Agency.

Cilj konferencije je da napravi rekapitulaciju posla urađenog na implementaciji Istanbuske konvencije u Bosni i Hercegovini, te da identificira ključne korake koji se u kratkom roku moraju poduzeti kako bi se spirala rodno zasnovanog nasilja zaustavila i kako ženama dom ne bi bio najopasnije mjesto za život.

Takođe, cilj je osigurati da Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, kao i Krivični Zakon, u paketu vrlo brzo dođu na parlamentarne klupe i da isti bez politizacije budu konačno i usvojeni.

Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini je u posljednjih deset godina, do kraja 2023. godine, ubijeno najmanje 70 žena, dok je broj slučajeva nasilja teško odrediti.

Za ove slučajeve femicida do sada je izrečeno 29 presuda, zatvorskih kazni od 3,5 do 40 godina, a od 70 ubica njih 29 je izvršilo samoubistvo.

Ove brojke, iako velike, vjerojatno umanjuju pravi razmjer problema zbog nedosljednog prijavljivanja nasilja i nepostojanja zbirne službene evidencije femicida u BiH.

Za mnoge žene u Bosni i Hercegovini dom je najopasnije mjesto

Prema podacima koji su danas prezentovani, čak 83 posto žena koje su ubijene u Bosni i Hercegovini stradale su od ruke članova svojih porodica, a više od jedne trećine femicida i pokušaja femicida događa se u mjestu stanovanja žrtve.

Dugotrajno zlostavljanje često prethodi ovim tragičnim ishodima, pri čemu žrtve nerijetko pate u tišini zbog neadekvatne institucionalne reakcije.

Počinitelji su obično bivši ili sadašnji intimni partneri, što naglašava hitnu potrebu za boljom zaštitom i mehanizmima intervencije.

Nasilje nad ženama ostaje prisutno čak i kada reakcija izostane, što samo ohrabruje nasilnike. Njihova moć raste, a nasilje postaje sve ekstremnije dok ne kulminira ubistvom žrtve.

Ovaj oblik eskalacije nasilja nad ženama koji završava femicidom predstavlja jedan od najtežih oblika rodno zasnovanog nasilja, s razornim posljedicama po društvo u cjelini.

U Bosni i Hercegovini, ova pojava zahtijeva hitan i sistemski efikasan odgovor na nasilje nad ženama i femicid, kao krajnji ishod kontinuiranog nasilja, koje često ostaje neprijavljeno ili neadekvatno sankcionirano.

Ovo jasno ukazuje na Izvještajem Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine iz 2023. godine konstatuje se da je zakonodavni i institucionalni okvir za osnovna ljudska prava uglavnom uspostavljen, ali da problem rodno zasnovanog nasilja nad ženama i dalje izaziva zabrinutost.

Manjkavosti postojećeg pravnog okvira, njegova neadekvatna i neusklađena implementacija, problemi koordinacije između državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti, kao i nedostatak resursa za podršku žrtvama nasilja, ostaju značajne prepreke. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *