Koje su banane zdravije – zelene ili zrele?

Iako se ne preporučuje jesti ih za doručak jer će brzo uzrokovati umor i glad, sjajan su obrok koji možemo pojesti prije treninga

i hzrele i zelene banane imaju svoje prednosti na zdravlje organizma
(I zrele i zelene banane imaju svoje prednosti po zdravlje otganizma – Foto: Ilustracija)

Nema sumnje da su banane zdravo voće kada se jedu u umjerenim količinama. Bogate su ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6, kalijem, magnezijem i antioksidansima.

Iako se ne preporučuje jesti ih za doručak jer će brzo uzrokovati umor i glad, sjajan su obrok koji možemo pojesti prije treninga. Ako se pitate koje banane odabrati – zelene ili zrele, nutricionist Pavel Isanbaev ima savjet.

– Zrele banane su slađe i mekše teksture od nezrelih, zbog čega su lakše probavljive za osobe s osjetljivom probavom. Zrelo voće sadrži više antioksidansa, što pozitivno utječe na zaštitu organizma od starenja i stresa – izjavio je Isanbaev.

Zelene, odnosno nezrele banane, sadrže više rezistentnog škroba koji ljekovito djeluje na crijeva i mikrofloru. Također smanjuje nivo holesterola, poboljšava osjetljivost na inzulin i pomaže u smanjenju rizika od raka crijeva.

– Zelene banane sadrže manje šećera i pogodne su za osobe s visokim nivoom razinom glukoze u krvi i dijabetesom. Nezrelo voće ima probiotička svojstva što poboljšava stanje crijevnog mikrobioma – dodao je nutricionist.

Imajte na umu da jedna banana sadrži oko 15 grama šećera. Ako imate visok šećer, birajte nezrelo voće, prenosi Index.hr (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *