Politički sudski proces ‘Rudnik soli Tuzla’: Presuda će biti saopćena 23. jula!

Dakle, za šest dana sutkinja Selma Brkić će pročitati presudu, tojest, 23. jula 2024. godine u 9 sati

Nakon što su tužioci Ćazim Serhatlić i Dalibor Bingas, prije tri i po godine, pompezno javnosti saopćili da se devet osoba udružilo u ‘organizovanu grupu radi činjenja krivičnih djela radi sticanja materijalne i druge dobiti’, nastao je najduži politički proces u povijesti be-ha pravosuđa.

Podsjetimo, tužioci su rekli da se radi o kriminalu teškom 5,4 milijuna maraka počinjenom u Rudniku soli Tuzla. Već pri saopštavanju ‘vijesti’ odabranim medijima, napravljena  je katastrofalna greška tužioca. Namjena ili slučajna?

Obavijest o odgadjanju presude
(Faksimil obavijesti o odgađanju objave presude u procesu ‘Rudnik soli Tuzla’)

Naime, vrijednos ukupnog posla na radovima pet novih bušotina soli, kojeg je dobila gračanička firma Mining&Drilling, bila je 5,4 milijuna maraka, a ne vrijednost navodnog ‘kriminala’.

Naravno, u toku maratonskog sudskog postupka pred sutkinjom Općinskog suda u Gračanici, Selmom Brkić, tužilac Serhatlić nije predočio niti jednu pravnu činjenicu koja bi dokazala njegov literarni rad nazvan optužnica. Čak, nijedan njegov svjedok nije dao nijedan argument njegovoj optužnici. Taj politički sudski proces je bio interesantan i OSCE-u BiH, čiji je službenik pratio cijeli tok suđenja.

Naravno, niko od tužiteljskih ‘novindžiluka’ nije pratio nijedan dan suđenja! Oni su svoj zadatak ispunili onog dana u kojem su tužioci izašli pred narod. Taj isti narod će platiti ogromne troškove mlaćenja Alajbegove slame. Nažalost i to mlaćenje ide na teret budžeta.

Dakle, za šest dana sutkinja Selma Brkić će pročitati presudu, tojest, 23. jula 2024. godine u 9 sati. (E. Avdić)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *