Znakovi dehidracije na koje trebate obratiti pažnju

Kada su temperature i vlažnost visoke, naše tijelo gubi vodu kroz kožu, pluća, bubrege i probavni sistem. Dehidracija nastaje kada je gubitak tekućine veći od unosa.
Zdravlje, vrucina, mozak, ponasanje
(Vruće vrijeme može brzo dovesti do dehidracije ako se gubi više tekućine kroz znojenje nego što se unosi – Foto: Ilustracija, arhiva)

Ove sezone očekuju nas visoke temperature i nepodnošljive vrućine. To može značiti nezaboravno ljeto, ali također povećava rizik od dehidracije. Voda je ključna za optimalno funkcioniranje tijela, a dehidracija može ozbiljno utjecati na različite tjelesne sisteme.

Gubitak tekućine

Kada su temperature i vlažnost visoke, naše tijelo gubi vodu kroz kožu, pluća, bubrege i probavni sistem. Dehidracija nastaje kada je gubitak tekućine veći od unosa.

Simptomi dehidracije

  1. Vrtoglavica: Smanjeni volumen krvi zbog gubitka tekućine može uzrokovati slabost ili vrtoglavicu. Gubitak elektrolita i šećera u krvi tijekom znojenja također može pridonijeti ovim simptomima.
  2. Nadutost i zatvor: Dehidracija može pogoršati zatvor. Kronična dehidracija može uzrokovati trajne probleme sa zatvorom.
  3. Žeđ: Osjećaj žeđi je signal da ste već dehidrirali. Poželjno je hidrirati se prije nego što osjetite žeđ, osobito stariji od 65 godina.
  4. Tamni urin: Manjak vode uzrokuje tamniji, koncentriraniji urin.
  5. Anksioznost i promjene raspoloženja: Nedostatak tekućine može pojačati osjećaje mrzovoljnosti i negativnosti.
  6. Smanjeno znojenje: Dehidracija može smanjiti sposobnost tijela da se znoji, što otežava regulaciju temperature.
  7. Zbunjenost: Dehidracija može utjecati na kognitivne funkcije, što može dovesti do pada koncentracije i koordinacije.

Važno je prepoznati ove simptome na vrijeme i adekvatno reagirati kako bi se spriječile ozbiljne posljedice po zdravlje. (

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *