Lagan i kremast: Brzi recept za rižoto od piletine i tikvica

recept za dane kada je vruce u kuhinji kremasti rizoto sa avokadom
(Lagana hrana za velike ljetne vrucine- Foto: Ilustracija)

Ljeti preferiramo laganiju hranu koja ne zahtijeva sate provedene uz štednjak. Želimo brz i lagan obrok, ali se ne odričemo fine hrane. Zato je ovaj recept za jednostavan rižoto od piletine i tikvica idealan. Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, odličan je kao ručak ili lagana večera nakon treninga.

Ovaj recept osmislila je nutricionistica Zrinka Babić.

Sastojci:
  • 300 g pilećeg filea, narezanog na kockice
  • 2 srednje tikvice, narezane na kockice
  • 1 šoljica arborio riže
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 2 režnja bijelog luka, nasjeckana
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 1 dl bijelog vina
  • 50 g parmezana
  • 3 kašike maslinova ulja
  • 30 g maslaca
  • crni biber
  • so
Priprema:
  1. Na zagrijanoj žlici maslinova ulja dinstajte kockice piletine nekoliko minuta dok ne promijene boju. Kad je piletina pečena, ostavite je sa strane.
  2. Zagrijte drugu kašiku maslinova ulja te dinstajte tikvice nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ostavite ih sa strane zajedno s piletinom.
  3. U dubokoj tavi zagrijte zadnju žlicu maslinova ulja i maslac, a potom dodajte crveni luk i dinstajte ga nekoliko minuta.
  4. Dodajte bijeli luk i dinstajte jednu minutu, zatim dodajte rižu i dinstajte oko dvije minute dok ne postane poluprozirna.
  5. Ulijte bijelo vino i miješajte dok ne ispari.
  6. Dodajte jednu po jednu šeflju pilećeg temeljca uz konstantno miješanje. Nastavite oko 20 minuta dok rižoto ne postane kremast.
  7. Kada je riža kuhana, dodajte tikvice i piletinu, posipajte naribanim parmezanom te začinite solju i paprom.
  8. Po želji dodajte svježi bosiljak.

Ovaj rižoto je ukusan, jednostavan za pripremu, i savršen izbor za lagani obrok u bilo koje doba dana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *