Ljeti preferiramo laganiju hranu koja ne zahtijeva sate provedene uz štednjak. Želimo brz i lagan obrok, ali se ne odričemo fine hrane. Zato je ovaj recept za jednostavan rižoto od piletine i tikvica idealan. Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, odličan je kao ručak ili lagana večera nakon treninga.
Ovaj recept osmislila je nutricionistica Zrinka Babić.
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea, narezanog na kockice
- 2 srednje tikvice, narezane na kockice
- 1 šoljica arborio riže
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 2 režnja bijelog luka, nasjeckana
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 1 dl bijelog vina
- 50 g parmezana
- 3 kašike maslinova ulja
- 30 g maslaca
- crni biber
- so
Priprema:
- Na zagrijanoj žlici maslinova ulja dinstajte kockice piletine nekoliko minuta dok ne promijene boju. Kad je piletina pečena, ostavite je sa strane.
- Zagrijte drugu kašiku maslinova ulja te dinstajte tikvice nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ostavite ih sa strane zajedno s piletinom.
- U dubokoj tavi zagrijte zadnju žlicu maslinova ulja i maslac, a potom dodajte crveni luk i dinstajte ga nekoliko minuta.
- Dodajte bijeli luk i dinstajte jednu minutu, zatim dodajte rižu i dinstajte oko dvije minute dok ne postane poluprozirna.
- Ulijte bijelo vino i miješajte dok ne ispari.
- Dodajte jednu po jednu šeflju pilećeg temeljca uz konstantno miješanje. Nastavite oko 20 minuta dok rižoto ne postane kremast.
- Kada je riža kuhana, dodajte tikvice i piletinu, posipajte naribanim parmezanom te začinite solju i paprom.
- Po želji dodajte svježi bosiljak.
Ovaj rižoto je ukusan, jednostavan za pripremu, i savršen izbor za lagani obrok u bilo koje doba dana.