Tuzla dobila kombi za prevoz osoba sa invaliditetom

Kombi koji je nabavljen za Službu crvenog križa na usluzi će građanima biti potpuno besplatno. Sada će starijim osobama sa invaliditetom odlazak do ljekara, u poštu ili pekaru biti znatno olakšan
tuzla dobila kombi za prevoz osoba sa invaliditetom
(Kombi koji je nabavljen za Službu crvenog križa na usluzi će građanima biti potpuno besplatno – Foto: RTV Slon)

Za mnoge od nas, mogućnost samostalnog kretanja gradom nešto je što uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, za osobe sa invaliditetom i one koji se suočavaju sa izazovima fizičke pokretljivosti, svaki izlazak može biti prepreka.

No, Tuzla je u tome napravila veliki iskorak i postala prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je nabavio kombi za prevoz osoba sa invaliditetom. To, kako kažu iz gradske uprave, nije samo vozilo, nego simbol pristupačnosti i jednakih mogućnosti za sve građane, piše RTV Slon.

„ Na ovakav način želimo da napravimo inkluzivnost za sve osobe na području Tuzle da mogu imati isti kvalitet života. Ovo je još jedna opredijeljenost gradske uprave da nismo zaboravili nikoga i da kroz ovakve projekte i ove aktivnosti unapređujemo kvalitet života svih građana i građanki grada Tuzle“, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle. 

Kombi koji je nabavljen za Službu crvenog križa na usluzi će građanima biti potpuno besplatno. Sada će starijim osobama sa invaliditetom odlazak do ljekara, u poštu ili pekaru biti znatno olakšan.

„ Ovo vozilo je prilagođeno sa rampom da može osoba sa invaliditetom u kolicima da se smjesti da mi možemo da im učinimo uslugu. Biće manje maltretiranja ljudi koje nećemo morati prenositi iz kolica u kolica jer između ostalog mi prevozimo i lica na dijalizu“, navodi Sead Hasić, sekretar Crvenog križa Tuzla. 

Vozilo je također namijenjeno i za evakuaciji osoba u slučaju prirodnih nepogoda. Sa istim ciljem, odnosno za reagovanje u situacijama prirodnih nepogoda, osim kombija za osobe sa invaliditetom, gradske vlasti nabavile su i kamion sa kranom.

„ Ukoliko vozilo sleti s ceste, imamo kran kojim ćemo vratit to vozilo, sve prepreke na putu možemo da uklonimo sa saobraćajnica. Osim toga, u slučaju da nam nedostaje cisterni za vodu možemo kranom ubaciti cisternu i vozit vodu za građane znači ono je multifunkcionalno“, kazao je Sead Mustajbašić, šef Odjeljenja za zaštitu od požara i vatrogastvo Grada Tuzla. 

Za nabavku ova dva vozila, Služba Civilne zaštite osigurala je 237 hiljada maraka, od čega je za kombi izdvojeno 87 hiljada a za kamion sa kranom 150 hiljada KM.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *