BiH i Hrvatska će kvalifikacijsku utakmicu za EP igrati bez najvećih zvijezda

Već sada se može ustanoviti da će u prvom susretu obje selekcije biti drastično oslabljene zbog toga što se ovi termini rezervisani za utakmice Eurolige
Dzanan Musa i reprezentacija BiH
(Veliki hendikep za Zmajeve – bez Muse i Nurkića protiv Hrvatske – Foto: Arhiva)

Novembarski termin u kvalifikacijama za Eurobasket donosi dugo očekivane duele Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje će odigrati dvije utakmice.

Prvi meč je na rasporedu 21. novembra u Hrvatskoj, a drugi se igra 24. novembra u našoj zemlji.

Već sada se može ustanoviti da će u prvom susretu obje selekcije biti drastično oslabljene zbog toga što se ovi termini rezervisani za utakmice Eurolige.

Tako ni BiH, ni Hrvatska neće moći računati na svoje igrače iz najjačeg evropskog takmičenja, što znači da za našu selekciju neće igrati Džanan Musa (Real Madrid), a za Hrvatsku Mario Hezonja (Real Madrid) i Danko Branković (Bayern).

Odranije je poznato da u selekciji Hrvatske neće biti NBA igrača Ivice Zupca, Darija Šarića, Karla Matkovića i Bojana Bogdanovića, dok u našem timu i BiH neće biti Jusufa Nurkića i Luke Garze.

Novi meč Hrvatske i BiH je 24. novembra i već tada Hrvatska će imati na raspolaganju Hezonju i Brankovića, ali će i naša selekcija moći računati na Musu.

Dueli BiH i Hrvatske će gotovo izvjesno biti odlučujući za plasman na Eurobasket, ponajviše zbog vrlo nesretne okolnosti koja je zadesila obje ekipe u žrijebu.

Naime, iz svake grupe na Eurobasket vode tri ekipe, ali su BiH i Hrvatska u grupi sa Kiprom koji je domaćin prvenstva i koji zbog toga ima zagarantovano mjesto na Evropskom prvenstvu, bez obzira na rezultate u kvalifikacijama (?!).

Kipar je daleko najslabija ekipa grupe i gotovo sigurno će završiti na posljednjem mjestu, a to znači da će iz naše grupe dalje ići samo prve dvije selekcije.

Francuska će također vrlo vjerovatno završiti na prvom mjestu u grupi, pa će BiH i Hrvatska u direktnim duelima vjerovatno odlučivati o poziciji broj dva. (K)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *