Višesatni nestanak struje: Koliko je to zaista koštalo BiH?

Čavalićevo prvo pitanje bilo je koliko je električne energije EP BiH uvezla 21. juna, kada se desio višesatni nestanak struje, i koliko je ukupno koštao taj uvoz.
Elektroprivreda BiH, zgrada
(Evo koliko će nestanak struje koštati građane – Foto: EPBiH, arhiva)

Prošli mjesec, Bosna i Hercegovina i veliki dio regije suočili su se s višesatnim nestankom električne energije, što je izazvalo značajne negativne posljedice.

Ovaj incident je također imao utjecaj na ekonomiju, uključujući Elektroprivredu Bosne i Hercegovine (EP BiH). Ovo je postalo jasno iz odgovora EP BiH na pitanja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Admira Čavalića (SBiH).

Čavalićevo prvo pitanje bilo je koliko je električne energije EP BiH uvezla 21. juna, kada se desio višesatni nestanak struje, i koliko je ukupno koštao taj uvoz.

“EP BiH je ranije, prije raspada sistema BiH, zaključila transakcije za kupovinu struje za 21. juni u količini od 1.990 megavat sati (MWh), kao i transakcije prodaje u količini od 1.428 MWh”, naveli su iz EP BiH.

Objasnili su da su ove trgovinske pozicije rezultat stalnih aktivnosti usmjerenih na optimizaciju proizvodnog portfolija i stvaranje ekonomskih koristi za EP BiH. Napomenuli su da su, zbog očekivanog sporog povratka termoelektrana u pogon nakon raspada sistema, bili u značajnom deficitu energije. Brzo su osigurali napajanje za kupce, čije su potrebe tog dana bile znatno veće od proizvodnje hidroelektrana.

Međutim, zbog ugroženih interkonektivnih kapaciteta za trgovinu električnom energijom, nisu mogli realizirati kupovinu energije za uravnoteženje proizvodnje i potrošnje, te su čekali povratak termoelektrana u pogon.

“Učinili smo pokušaje za kupovinu energije, ali su dobivene vrlo skromne količine snage do 20 MW za nekoliko sati, što je bilo nedovoljno, uz cijene od 500 do 1.000 eura po MWh, koje nisu prihvaćene”, istakli su iz EP BiH.

Na pitanje o preliminarnoj procjeni troškova nastalih zbog raspada sistema, odgovorili su:

“Najveći troškovi nastali su kod termoelektrana, kao i zbog prouzročenih debalansa. Ponovo su pokrenuta dva termobloka od 100 MW u Kaknju i jedan termoblok od 200 MW u Tuzli. Troškovi pokretanja iznose skoro 150.000 KM (troškovi tečnog goriva za potpalu kotlova)”.

Podsjetili su da Nezavisni operator sistema (NOS) još nije izvršio obračun troškova debalansa, ali preliminarne procjene pokazuju troškove debalansa od najmanje 500.000 KM.

Prema prvim procjenama, ukupni troškovi EP BiH zbog višesatnog nestanka struje 21. juna iznosili su 650.000 KM. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *