Jeste li dehidrirani? Pogledajte kako možete saznati

Mnogo je savjeta što, koliko i kada piti, a postoji i jednostavan test kože kojim se lako može provjeriti dobiva li naš organizam dovoljno tekućine
kako prepoznati da ste dehidrirali i brzo se napiti vode
(Ako ustanovite da ste dehidrirali najbolje je odmah napiti se vode – Foto: Ilustracija/TL)

Dehidracija se pojavljuje kada tijelo nema dovoljno tekućine da bi pravilno funkcionisalo, a to stanje može voditi do nastanka krvnih ugrušaka, dezorijentiranosti i gubitka svijesti te drugih potencijalno fatalnih komplikacija. Studije pokazuju da već i blaga dehidracija može nepovoljno utjecati na raspoloženje i nivo energije.

Tokom ekstremnih vrućina, za mentalno i fizičko zdravlje važno je da pijemo dovoljno tekućine. Mnogo je savjeta što, koliko i kada piti, a postoji i jednostavan test kože kojim se lako može provjeriti dobiva li naš organizam dovoljno tekućine.

Dovoljno je da stisnete kožu iznad zgloba prsta kako bi se utvrdilo koliko je hidrirana ili dehidrirana.

Ovo se zove test štipanja kože. Što ste hidratiziraniji, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vrijeme da se vrati u normalu.

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, budući da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i koristiti s drugim identifikatorima dehidracije.

Elastičnost kože smanjuje se i primjerice kod starijih ljudi, bez obzira na status hidratacije. Koži starije osobe može trebati oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana. Također, u bolesnika s malim volumenom krvi, test štipanja kože također može imati smanjenu tačnost.

Dehidriranost može pokazati i boja urina

Urin bi trebao biti svijetlo žute boje ili boje svijetle slame. Tamni urin je znak da trebate piti više vode. Drugi ključni pokazatelji da ne dobivate dovoljno tekućine uključuju osjećaj žeđi, suhu kožu ili suha usta, izostanak znojenja ili mokrenje rjeđe nego inače, glavobolje, umor, piše Jutarnji.hr

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *