Danas se obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici

Osim u Srebrenici, prikladnim i brojnim programima 29. godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta
danas se u srebrenici obiljezava 29 godisnjica od genocida bit ce ukopani posmrtno ostaci 14 zrtava
(U Potočarima će danas biti ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava – Foto: Arhiva)

Klanjanjem dženaze i ukopom 14 tabuta s posmrtnim ostacima danas će se u Srebrenici obilježiti 29. godišnjica od genocida nad Bošnjacima u ovom gradu.

Osim u Srebrenici, prikladnim i brojnim programima 29. godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta, piše Klix.ba.

Obilježavanje najvećeg zločina nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope započelo je još jučer cjelodnevnim aktivnostima u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida dočekani su u Potočarima gdje će danas biti i ukopani.

Komemoracija će započeti u Potočarima u 10:30 sati, dok će dženaza početi u 13:20 sati.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *