Poziv Tuzlacima: Potpišite peticiju, vratimo demokratiju u ruke građana!

Za podnošenje građanske inicijative, potrebno je da minimalno 10% građana upisanih u centralni birački spisak mjesne zajednice da svoj potpis

Stanovnici 15 tuzlanskih mjesnih zajednica pokrenuli su akciju potpisivanja peticije kojom od predstavnika Gradskog vijeća zahtijevaju da se na sljedećoj sjednici konačno pozabave temom izbora članova savjeta mjesnih zajednica.

Ova tema je na čekanju već više od tri godine. Građani i građanke više ne žele čekati i uzimaju stvari u svoje ruke. Njihovo nezadovoljstvo uskraćenim demokratskim pravima je doseglo vrhunac i već imamo ogroman broj potpisa i pozitivnih komentara s terena“, ističu iz Udruženja Front slobode, čiji će aktivisti i u narednih 15 dana obilaziti stanovništvo na kućnim adresama i prikupljati potpise.

Mjesne zajednice u kojima se prikupljaju potpisi su: Dragunja, Dobrnja, Gornja, Srednja i Donja Lipnica, Mejdan, Centar, Novi grad II, Par Selo, Gornja Obodnica, Breške, Mramor, Ljepunice, Slavinovići i Šićki brod.

Tuzla na ovaj način ima šansu da prekine višegodišnje diskriminiranje građana koji žele demokratske izbore za tijelo koje bi moralo da predstavlja interese lokalnog stanovništva.

Prijedlog o pokretanju procesa direktnih izbora u mjesnim zajednicama koje pripadaju Gradu Tuzla dosad nije nailazio na podršku u Gradskom vijeću, čime se direktno krši Statut grada i šalje poražavajuće loša poruka građanima.

Za podnošenje građanske inicijative, potrebno je da minimalno 10% građana upisanih u centralni birački spisak mjesne zajednice da svoj potpis. Aktivisti ističu da je transparetan i pravedan sistem upravljanja na lokalnom nivou ključ pravednog društva i poručuju kako je angažman svakog pojedinca izuzetno važan.

Podsjećamo, uprkos jasnim odredbama Statuta grada Tuzle, koji građanima garantuje pravo na mjesne izbore, vijećnici nisu ispoštovali rok od šest mjeseci za donošenje odluke o načinu sprovođenja izbora, čime su direktno prekršili Statut. Problem dodatno pogoršava nepostojanje mehanizma ukora onih koji ne poštuju Statut, u ovom slučaju gradskih vijećnika.

Udruženje građana Front Slobode do sada je širom Tuzle održalo 17 građanskih zborova i okupilo više od 1.500 građana i građanki iz 25 mjesnih zajednica. Ukoliko vijećnici ne stave temu izbora za savjete mjesnih zajednica na dnevni red, razmatraju korištenje svih pravnih mehanizama za rješavanje ovog problema.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *