U Tuzlanskom kantonu potpisani ugovori o stipendiranju studenata iz boračke populacije

Stipendiranje studenata iz boračke populacije u Tuzlanskom kantonu se provodi već godinama. Iz resornog ministarstva planiraju povećati iznose stipendija kako bi dodatno pomogli studentima i njihovim porodicama
izmedju vlade tk i studenata iz boracke populacije potpisani ugovori o stipendiranju
(Svečanost potpisivanja stipendija upriličena je u Velikoj sali BKC Tuzla – Foto: RTV Slon)

Više od pet stotina studenata iz reda boračke populacije u Tuzlanskom kantonu potpisalo je ugovore o stipendiranju sa resornim ministarstvom. Za ove namjene izdvojeno je oko dva miliona KM. Kako je istaknuto na svečanosti, izdvajanje za stipendije studentima je ulaganje u budućnost.

Među 545 stipendista našla se i Maja, studentica završne godine Politologije na Filozofskom fakultetu u Tuzli. I do sada je aplicirala na pozive, a kako kaže, ovo vidi kao oblik podsticaja jer novac koji dobije od stipendije pomaže joj pri kupovini udžbenika, hrane i drugih potrepština.

„Predstavlja prije svega jedan vid podsticaja za studente, sa druge strane podsjeća nas da socijalna pravda itekako jeste važna, jako je važan segment u društvu, i da ovo stipendiranje nama mladima donosi bolji život i vjeru u bolje sutra, jer mi smo ti koji moraju donijeti bolju budućnost” kazala je za RTV Slon, Maja Bisić studentica Politologije na Univerzitetu u Tuzli.

Pored Maje, svoju stipendiju dobila je i Ajla, čiji je otac bio borac Armije Republike Bosne i Hercegovine. Za Ajlu je ovo svečan čin, jer je svoju stipendiju dobila u mjesecu kada se cijeli svijet prisjeća žrtava rata u BiH, a to u njoj budi jake emocije.

„Pa jeste, lijepe emocije. Zaista mi je drago što vidim da naša država priznaje takve ljude, koji su se trudili, davali svoj doprinos, barem onoliko koliko su mogli“. rekla je Ajla Mušić, jedna od dobitnica stipendije.

Stipendiranje studenata iz boračke populacije u Tuzlanskom kantonu se provodi već godinama. Iz resornog ministarstva planiraju povećati iznose stipendija kako bi dodatno pomogli studentima i njihovim porodicama.

„Mi ćemo gledati kada je u pitanju pojedinačni iznos stipendija da ih podignemo. Ove godine smo se zadržali na istom iznosu kao i prošle godine, upravo zato što smo prošle godine te iznose povećali pa evo napravili smo jednu razliku u godini, a već za iduću godinu planiramo da za sredstva povećamo, kada su u pitanju pojedinačni iznosi. Ukoliko bude potrebe da povećamo i ukupni iznos, i to će se svakako desiti.“ izjavila je Ministrica za boračka pitanja TK Senada Dizdarević.

Godišnja stipendija iznosi 1.350 KM, a prvu ratu studenti će dobiti krajem tekućeg ili početkom narednog mjeseca. Kako navodi kantonalni premijer, studenti iz boračke populacije i u budućnosti mogu očekivati finansijsku podršku, prenosi RTV Slon.

Kada je u pitanju rad Ministarstva i Vlade TK, glede ovih naših kategorija, nema sumnje da ćemo im nastaviti biti podrška i suport svakoj vrsti tog životnog razvoja, pa čak i kada su i stipendije u pitanju“ istakao je Premijer TK Irfan Halilagić.

Za stipendije je ove godine u Budžetu TK izdvojeno oko dva miliona KM. Kako navode nadležni, na ovaj način odaju počast onima koji su dali živote ili su se borili za odbranu domovine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *