Ramo Isak kažnjen sa 6.000 KM zbog spota ‘Snaga naroda’!

Bakalar je ocijenio da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju "Zvezda Granda" - govori da se svjesno išlo u kršenje zakona
Kao da se radi o 'Zvezdama Granda': Ramo Isak kažnjen zbog spota 'Snaga naroda'

(Ramo Isak – kazna zbog preuranjene kampanje – Screenshot VB)

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu izrekla kaznu od 6.000 KM stranci Snaga naroda i njenom predsjedniku koji je i ministar unutrašnjih poslova FBiH Rami Isaku za muzički spot, za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju, i naložila povlačenje ovog spota.

CIK na sjednici nije uspio dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa.

Član CIK-a Željko Bakalar konstatovao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcionisanje, ali da je visina kazne nedovoljna, prenosi Srna.

Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona“, istakao je Bakalar.

Bakalar je ocijenio da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju “Zvezda Granda” – govori da se svjesno išlo u kršenje zakona.

Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat“, zaključio je Bakalar.

CIK BiH danas je novčano kaznio i više političkih subjekata za preuranjenu izbornu kampanju za ovogodišnje lokalne izbore.

PDP je kažnjen sa 9.000 KM, odnosno po 3.000 KM za objave na Facebook stranici banjalučkog PDP-a sa tri skupa nazvana “Saborovanja domaćina” na kojima je bio prisutan Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

HDZ BiH je kažnjen sa 3.000 KM za preuranjenu izbornu kampanju njenog pristalice, načelnika Novog Travnika Stjepana Duje.

Istim iznosom sankcionisana je Laburistička stranka za objavu na Facebooku na kojoj se promovišu radovi u Velikoj Kladuši, dok je politički subjekt “Možemo bolje” dužan da plati kaznu od 4.000 KM za preuranjenu i sponzorisanu, plaćenu izbornu kampanju na istoj ovoj društvenoj mreži, saopćeno je iz CIK-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *