CIK BiH: Preko 26.000 kandidata na kandidatskim listama!?

Aplikacijom je uneseno 26.124 kandidata. Tačan broj dostavljenih kandidatskih listi i kandidata bit će poznat nakon obrade
(Foto: Ilustracija, arhiva)

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, jučer u 16:00 sati istekao je rok za podnošenje kandidatskih listi za izbore koji će se održati u nedjelju, 6. oktobra.

Od 173 politička subjekta, 168 je dostavilo kandidatske liste na propisan način, dok pet nije (Pokret za Bijeljinu, SDS Semberija, Pokret za Višegrad, Stranka Život i HSP BiH-HKDU Hrast), saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Aplikacijom je uneseno 26.124 kandidata. Tačan broj dostavljenih kandidatskih listi i kandidata bit će poznat nakon obrade.

Centralna izborna komisija BiH će provjeriti i ovjeriti liste i kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove te će do 22.08.2024. godine objaviti ovjerene liste u službenim glasilima, medijima i na internet stranici www.izbori.ba.

Ove godine je prvi put u potpunosti digitalizovan proces podnošenja prijava, pa Centralna izborna komisija BiH poziva političke subjekte da dostave sugestije za unapređenje aplikacije. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *