Učesnici ‘Marša mira’ krenuli na put dug 100 kilometara

Učesnici marša će se u naredna tri dana kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije - Tuzla ili Kladan
jutros je iz nezuka krenuo 18 mars mira prema potocarima u koloni preko 5000 ljudi
(U koloni koja ide prema Potočarima nalazi se preko 5000 ljudi – Foto: Vijesti.ba)

Iz Nezuka je jutros krenuo Marš mira. Kolona od blizu 5.000 učesnika, danas će preći put od 30 kilometara. Jedan od učesnika je i Ramiz Berbić.

“Ovo je 18. Marš mira na kojem učestvujem. Svaki puta mi se probude emocije. Iako sam narušenog zdravlja, ne odustajem. Dokle god mogu dolazit ću”, kaže Berbić.

Iz Nezuka su krenuli učesnici iz cijele BiH, regije i Evrope, pišu Vijesti.ba.

“Imamo prijavljenih 4800 osoba. Dosta je i onih koji su došli, a da se nisu prijavili. Ovdje je sada oko 5.000 učesnika. Neki će se priključiti usput, tako je svake godine” kazao nam je Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora Marša mira 2024.

Učesnici marša će se u naredna tri dana kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj. Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

“Ono što je važno za Marš mira je to da će on ostati i kad dženaza više ne bude. Ovo je jedna svetkovina za sve nas”, dodaje Čakanović.

Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida. Svi oni večeras će prespavati u selu Liplje u Zvorniku. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *