Evo zašto je paprika svrstana u supernamirnice

Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice
paprike se svrstavaju u supernamirnice izvrstan izvor vitamina
(Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala – Foto: Ilustracija)

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu. Izvrstan je izvor vitamina A, C i B6.

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija.

Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže i više od 30 nutrijenata iz grupe karotenoida.

Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Paprika je bogata karotenoidom zeaksantinom koji je iznimno važan za zdravlje očiju.

Smatra se da redovna suplementacija zeaksantinom kod ljudi sklonih makularnoj degeneraciji vidljivo utječe na prevenciju gubljenja vida, a također pomaže i kod postojeće bolesti.

Zeaksantin snažnim antioksidativnim djelovanjem sprečava oštećenja leće, makule i retine. Štiti oko od štetnog (plavog) spektra UV zraka, pogotovo u vrijeme jakog sunčevog zračenja.

Da bi se postigli osjetni rezultati, potrebno je dugotrajno uzimanje zeaksantina.

Vitamin A u paprici također pomaže zdravlje očiju i u prevenciji noćnog sljepila.

Zbog niskoga udjela kalorija i bogatstva vitamina i minerala, paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete.

Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika aktivira termogenezu i tako potiče sagorijevanje kalorija.

Iako ne sadrže kapsaicin, koji čili čini ljutim i potiče tijelo na znojenje, paprike ubrzavaju metabolizam bez utjecaja na otkucaje srca i krvni pritisak. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *