Stigli prvi rezultati izbora u Francuskoj, težak poraz Le Pen

Stigli prvi rezultati izbora u Francuskoj, težak poraz Le Pen

(Najveća izlaznost – Macron i savezhnici iza lijevo zelene koalicije – Foto: Ilustracija)

Zatvorena su birališta na parlamentarnim izborima u Francuskoj, a birači su na drugi krug izbora izašli u velikom broju.

Izlaznost je do 17 sati bila 59,71 posto u odnosu na 38.11 posto u isto vrijeme na posljednjim izborima 2022., objavilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

To je najveća izlaznost od 1981. što upućuje na veliki interes za izbore u vrijeme velike polarizovanosti francuskog društva.

Projekcije rezultata prema trenutnom stanju:

Lijevo – zelena koalicija: 180 – 215 zastupnika
Macron i saveznici: 150-180
Nacionalno okupljanje Marine Le Pen: 120-150

Prema svim projekcijama rezultata, Marine Le Pen, doživjela je težak poraz.

Vodeće agencije za ispitivanje javnog mnijenja objavile su da je francuska ljevičarska koalicija Nova narodna fronta (NFP) osvaja najviše mjesta u drugom krugu glasanja na parlamentarnim izborima i mogla bi odnijeti neočekivanu pobjedu ispred krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN).

Procjena IFOP-a za televizijsku kuću TF1 kaže da bi NFP mogao osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasanja, dok je anketa Ipsosa za France TV projicira 172 do 215 mjesta za ljevičarski blok.

(Velika izlaznost na izborima u Francuskoj i poraz Marine Le Pen – Foto: Internet)

Anketa Opinionwaya za C News TV rekla je da bi Nova narodna fronta mogla osvojiti 180 do 210 mjesta, dok je anketa Elabea za BFM TV projicirala raspon od 175-205 mjesta za njih.

Centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona bio je tijesno ispred stranke RN Marine Le Pen u borbi za drugo mjesto, prema ovim anketama.

Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, potrebno je osvojiti 289 zastupničkih mjesta.

Trenutni rezultati su okvirni i podložni su promjenama, međutim šanse za veća odstupanja, koja bi odvela ekstremnu desnicu u vlast, su minimalne. (a)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *