Junak Španije proslavio gol kao njegov otac prije 33 godine na istom stadionu

Španija je osigurala plasman u polufinale Evropskog prvenstva pobjedom nad Njemačkom u Stuttgartu rezultatom 2:1 nakon produžetaka. J

Španija je osigurala plasman u polufinale Evropskog prvenstva pobjedom nad Njemačkom u Stuttgartu rezultatom 2:1 nakon produžetaka. Junak utakmice bio je Mikel Merino, koji je golom u 119. minuti zapečatio sudbinu domaćina. Međutim, pažnju je privukla ne samo odlučujuća lopta u mreži Manuela Neuera, već i način na koji je Merino proslavio gol.

Merino je, nakon postignutog gola, slavio kružeći oko korner-zastavice, što je mnoge gledaoce ostavilo zbunjenim. Nedugo zatim otkriveno je da je Merino na ovaj način odao počast svom ocu, koji je pre 33 godine na istom stadionu proslavio gol na identičan način.

Mikelov otac, Angel Merino, bio je fudbaler koji je najveći dio svoje karijere proveo igrajući za Osasunu. Godine 1991., u drugom kolu Kupa UEFA, Angel je postigao gol na gostovanju u Stuttgartu i proslavio ga kruženjem oko korner-zastavice. Tada je u 17. minuti postigao drugi gol za Osasunu u pobedi 3:2, što je omogućilo španskom klubu prolazak u treće kolo nakon remija 0:0 u prvom susretu.

Osim simboličnog slavlja, Stuttgart je poseban i zbog toga što je na ovom stadionu Mikel Merino debitovao za špansku reprezentaciju. Bilo je to u septembru 2020. godine, u utakmici Lige nacija protiv Njemačke, kada je ušao u igru u 57. minuti umjesto Sergija Busquetsa.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *