Sistem u BiH hitno treba mijenjati: Ne odgovara ni poslodavcima ni radnicima

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, zaključno s 31. januarom 2024. godine, na evidencijama je prijavljeno 340.561 nezaposlena osoba

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, zaključno s 31. januarom 2024. godine, na evidencijama je prijavljeno 340.561 nezaposlena osoba.

Unatoč visokoj stopi nezaposlenosti, postoji značajan nedostatak radnika potrebnih za razvoj ekonomije u BiH. Udruženje poslodavaca FBiH planira nastaviti s inicijativama za “uvoz” stranih radnika, ali postavlja se pitanje procedura i mogućnosti aktivacije nezaposlenog stanovništva putem prekvalifikacija i povećanja broja zaposlenih.

Gosti emisije “Novi dan” bili su ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić. Delić je istakao da je Zakon o posredovanju i zapošljavanju trenutno u parlamentarnoj proceduri, te da će sve zainteresovane strane imati priliku da utiču na njegove odredbe.

“Na području FBiH imamo 260.000 nezaposlenih, ali dvije trećine njih ne traže posao već su na evidencijama zbog određenih benefita, prvenstveno zbog zdravstvenog osiguranja. Imamo lažnu sliku o nezaposlenosti jer mnogi od prijavljenih ne traže aktivno posao. Na primjer, zavodi za zapošljavanje prikazuju da imamo tesare, zidare, ali ti ljudi zapravo ne traže posao,” rekao je Delić.

Govoreći o isplatama u kovertama, Delić je naveo da to ukazuje na probleme unutar sistema, jer nisu prilagođeni potrebama ni poslodavaca ni radnika. Također, naglasio je problem nepopunjenih inspekcija koje nisu u stanju nadzirati sve poslodavce.

Mario Nenadić je dodao da su velike radne migracije i globalizacija tržišta rada dodatno zakomplikovale situaciju. “Brze izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju su ključne. Zakon je prošao prvo čitanje u Zastupničkom domu i važno je da se što prije usvoji, jer je to osnovni preduslov za sve dalje aktivnosti. RS je već razdvojio aktivne i pasivne tražioce posla, što je hitno potrebno i u FBiH,” rekao je Nenadić.

Nenadić se također osvrnuo na pitanje zdravstvenog osiguranja, naglašavajući da je predloženo zdravstvo za sve, ali da je problematično što je zdravstveno osiguranje vezano za službe zapošljavanja, što je jedinstven slučaj.

Izvor: akta.ba

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *