Razne bolesti povezane s vrućinom mogu se pojaviti ako ne unosite dovoljno vode

Stručnjaci preporučuju unos između šest i osam čaša vode dnevno, ali taj broj može varirati tokom ljeta i u slučajevima ekstremnih vrućina
na velikim vrucinama moramo konzumirati vece kolicine vode
(Tokom vrelih dana potrebno je popiti oko 3 litra vode dnevno – Foto: Ilustracija)

Meteorolozi u narednim danima ponovo najavljuju toplo vrijeme.

Razne bolesti povezane s vrućinom mogu se pojaviti ako se ne konzumira dovoljno vode tokom dana.

Stručnjaci preporučuju unos između šest i osam čaša vode dnevno, ali taj broj može varirati tokom ljeta i u slučajevima ekstremnih vrućina, prenosi Yahoo.

Međutim, Američka nacionalna akademija nauka, inžinjerstva i medicine utvrdila je da je adekvatan dnevni unos tekućine 15,5 šoljica (3,7 litara) dnevno za muškarce i 11,5 šoljica (2,7 litara) dnevno za žene.

– Po vrućem vremenu, a posebno ako vježbamo, naše potrebe za vodom će porasti – kaže doktorica opće prakse dr. Angela Rai te dodaje:

– Moramo popiti do oko tri litra dnevno na vrućem danu, ali, važno je to rasporediti tokom dana i ne piti prevelike količine odjednom.

Razne bolesti povezane s vrućinom mogu se pojaviti ako se ne konzumira dovoljno vode tokom dana, uključujući: iscrpljenost od vrućine, toplinski udar i toplotne grčeve.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), savjet broj jedan je da ne čekate dok ne ožednite da pijete vodu, jer do tog trenutka već ste na početku dehidracije.

Osjećaj žeđi te mokrenje tamne boje i jakog mirisa neki su od početnih znakova da biste mogli biti dehidrirani.

Ostali simptomi uključuju osjećaj tromosti, vrtoglavicu ili suha usta.

Iako je važno znati pijete li dovoljno vode, klinika Mayo sugerira da je vjerovatno sve u redu s nečijim unosom vode ako rijetko osjeća žeđ i ako mu je urin proziran ili svjetložute boje.

Kada ste redovno vani na vrućini, preporučuje se da pijete 237 ml vode svakih 15 do 20 minuta i bilo gdje između sedam dcl i jedne litre na sat.

Međutim, postoji mogućnost da postanete prekomjerno hidrirani ako pijete više od litar i po vode na sat, što može dovesti do toga da koncentracija soli u vašoj krvi postane preniska.

Još jedno pravilo koje treba slijediti je da što se osoba više znoji, to više vode treba piti. Pića koja treba izbjegavati za hidrataciju su energetska pića zbog visokog udjela kofeina i ponekad velike količine šećera.

Alkohol se također ne preporučuje jer može izazvati dehidraciju. Ako želite ostati hidrirani, ali se borite s pijenjem vode, dio vašeg dnevnog unosa tekućine možete dobiti jedući voće i povrće koje ima visok sadržaj vode kao što su krastavci, paradajz, celer, lubenica, tikvice, jagode, zelena salata i breskve.

Nakon što više niste aktivni vani na vrućini, to ne znači da možete prestati s hidratacijom. CDC napominje da može proći nekoliko sati dok ne popijete dovoljno vode da u potpunosti nadoknadite ono što je vaše tijelo možda izbacilo kroz znoj, pa se preporučuje da nastavite piti tokom dana kako biste smanjili moguće učinke dehidracije.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *