Ove namirnice trebali biste jesti ako imate visok krvni pritisak

Održavanje zdrave prehrane ključno je za upravljanje visokim krvnim pritiskom i promicanje zdravlja srca.

(Kako riješiti visok krvni pritisak zdravom hranom-Foto: X)

Održavanje zdrave prehrane ključno je za upravljanje visokim krvnim pritiskom i promicanje zdravlja srca. Iako lijekovi mogu biti neophodni, uključivanje prave hrane također može napraviti značajnu razliku. Stručnjaci naglašavaju da određene namirnice, bogate nutrijentima poput kalija, vlakana i antioksidansa, mogu pomoći u prirodnom snižavanju krvnog pritiska.

Orasi

Mnogo je prednosti grickanja zdravih orašastih plodova kao što su orasi, a sniženi krvni pritisak je samo jedna od njih. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansom zvanim elaginska kiselina, a sve to može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Lisnato zelje

Vjerovatno ste mnogo čuli o važnosti jedenja povrća, a evo još jednog razloga da ubacite to povrće u svoju ishranu. Tamno lisnato povrće moglo bi igrati važnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska. Tamno lisnato povrće bogato je kalijem, koji može pomoći bubrezima da izluče više natrija putem urina, što pomaže snižavanju krvnog pritiska tokom vremena. Povrh svega, lisnato povrće je bogato dijetalnim vlaknima i antioksidansima.

Laneno sjeme

Dodavanje više vlakana vašoj ishrani odličan je način da snizite krvni pritisak, a laneno sjeme je fantastičan izvor ove hranjive tvari. Laneno sjeme je bogato vlaknima koja pomažu poboljšanju zdravlja crijeva, uklanjanju toksina iz tijela i smanjenju holesterola. Svaka od ovih prednosti vlakana može doprinijeti smanjenju krvnog pritiska. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *