Žbanić iskritikovala vlast zbog šutnje o ubijenoj Nermini: Zašto nije proglašen Dan žalosti?

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog neadekvatne reakcije vlasti na nedavne slučajeve femicida u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

(Bh. redateljica kritikovala vlast-Foto: Facebook)

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog neadekvatne reakcije vlasti na nedavne slučajeve femicida u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Žbanić je posebno istakla nedostatak službene žalosti za ubijenu Nerminu Krajinu, kao i za druge žene koje su bile žrtve femicida, uključujući Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece, Milevu Andrić, Amru Kahrimanović i Belmu Baluković.

“Vlast nije proglasila Dan žalosti za ubijenu Nerminu Krajinu, ni za Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece. Ni za Milevu Andrić, ni za Amru Kahrimanović, ni za Belmu Baluković… Otkako je gradonačelnica Sarajeva napravila isprazan performans na SFF-u, a Vlada Federacije donijela populističku odluku o Danu žalosti (jer Festival je!), nije se promijenio nijedan zakon koji štiti žene,” napisala je Žbanić.

Rediteljica je dalje naglasila da mrtve žene postaju alat za političke poene kada to odgovara vlastima. “Protesti i dani žalosti su tu samo kada mogu biti dio spektakla. Čemu žaliti kad se ne mogu pokupiti lajkovi? Mrtve žene se koriste za sticanje političkih poena kada i kako ovoj vlasti odgovara. Nikakve suštinske promjene se nisu desile od ubistva Nizame Hećimović. Nema zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama (koje godinama traži civilno društvo). Nema krivičnog zakona o femicidu. Ubice nastavljaju dalje jer mogu,” poručila je Žbanić.

Žbanić je i početkom godine uputila slične kritike kada je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, bila zaokupljena organizacijom obilježavanja 40 godina od Zimskih olimpijskih igara.

“Ubijena je Amra Kahrimanović. Još jedna žrtva muškog nasilja. Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta. Ne prekidaju se olimpijske aktivnosti. Dan žalosti je samo za nasilje koje se desi u toku SFF-a kako bi se zadovoljile niske političke strasti,” napisala je tada Žbanić na Facebooku.

Podsjećamo, Nermina Krajina je ubijena 26. juna u 38. godini života, nakon što je bila zarobljena i mučena danima.

Njen suprug Goran Ravlić i svekrva Leđiba Ravlić su osumnjičeni za ubistvo na okrutan način, dok je Latif Jašarević osumnjičen za neprijavljivanje krivičnog djela i pružanje pomoći osumnjičenima nakon izvršenog krivičnog djela. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *