Imaju važnu ulogu: Evo zašto mačkama nikada ne biste trebali skraćivati brkove

Kako prenosi East Bay Times, brkovi su neophodni za mačke i nikada ih ne biste trebali podrezivati ili uređivat
Ako ste nekada pomislili nikada ovo nemojte raditi-Foto: Ilustracija)

Ako ste ikada pomislili da su brkovi vaše mačke predugi i da ih treba skratiti, nemojte to raditi. Kako prenosi East Bay Times, brkovi su neophodni za mačke i nikada ih ne biste trebali podrezivati ili uređivati. Oni pomažu mačkama da pronađu put u mraku, procijene prostor između predmeta, pa čak i osjete približavanje predatora.

Brkovi možda izgledaju kao krute dlake, ali za mačke su mnogo više od pukog estetskog dodatka. Svaki brk je povezan s mišićnim i živčanim sistemom, izuzetno je osjetljiv i namješten tako da šalje poruke mozgu. Mačke imaju brkove ne samo s obje strane nosa već i iznad očiju, na bradi i čeljusti, te na stražnjoj strani prednjih nogu.

Uloga Brkova

Kada mačka istražuje okolinu, koristi svoje brkove tako što lagano dodiruje predmete. Ovi osjetilni pipci prenose važne informacije, poput veličine predmeta i prostora između njih. Čak i kada mačka mirno sjedi, njeni brkovi su aktivni. Brkovi djeluju kao sistem ranog upozorenja, detektujući promjene u strujanju zraka koje signaliziraju približavanje živog bića ili nekog predmeta.

Brkovi također pomažu mački u lovu, otkrivajući kretanje plijena dok mačka trči. Osim toga, na kraju svojih brkova, mačke imaju osjetilni organ koji se naziva proprioceptor, koji šalje poruke mozgu o položaju tijela i udova. Ovaj organ, zajedno s vidom, omogućava mački graciozne skokove s jednog mjesta na drugo.

Posljedice Skraćivanja Brkova

Ako mački skratite brkove, ona će postati dezorijentisana i teško će se kretati. Brkovi igraju ključnu ulogu u njenoj sposobnosti da se snalazi u prostoru i lovi, a njihovo skraćivanje može ozbiljno narušiti njenu orijentaciju i sigurnost.

Uzimajući u obzir sve ove činjenice, jasno je zašto je važno da nikada ne podrezujete brkove svoje mačke. Oni su vitalni dio njenog osjetilnog sistema i igraju ključnu ulogu u njenom svakodnevnom životu. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *