Euro2024: Danas Engleska – Slovačka i Španija – Gruzija

Prvi će na teren izaći Englezi i Slovaci koji će se na Veltins areni u Gelsenkirchenu (kapacitet 50.000 gledatelja) boriti za plasman među osam najboljih evropskih reprezentacija protiv Slovačke
Euro2024, Slovacka
(Slovaci su velikom borbenošću sačuvali u 7. minuti stečenu prednost protiv favorita Belgije – Foto: X)

Nove dvije utakmice osmine finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj su na rasporedu danas, a snage će odmjeriti Engleska – Slovačka (18 h) i Španija – Gruzija (21 h).

Prvi će na teren izaći Englezi i Slovaci koji će se na Veltins areni u Gelsenkirchenu (kapacitet 50.000 gledatelja) boriti za plasman među osam najboljih evropskih reprezentacija protiv Slovačke. Sudit će Meler iz Turske.

Englezi nisu baš oduševili u dosadašnjem toku šampionata, jer su u grupnoj fazi pobijedili jedino Srbiju (1:0), dok su sa Slovenijom remizirali (0:0), kao i sa Danskom (1:1). Kladionice, ipak, prednost daju Englezima i to dosta ubjedljivo.

Slovaci su, pak, prijatno iznenađenje, jer su na startu EP-a pobijedili favorizovanu Belgiju (1:0), S Rumunijom su remizirali (1:1), a izgubili su od Ukrajine (1:2) iako su vodili 1:0. Plasirali su se u nokaut fazu kao treća najbolja trećeplasirana selekcija. U ovoj grupi su sve reprezentacije imale po 4 boda, a otpala je jedino Ukrajina.

U drugoj utakmici dana u Kelnu se na RheinEnergistadionu (43.000 gledatelja) sastaju Španija i Gruzija. Sudit će Letexier (Francuska).

I u ovom susretu kladionice ubjedljivo su na strani Španije (Mozzart 1,23, na Gruziju čak 17. Međutim, ne treba smetnuti s uma da je Gruzija napravila najveće iznenađenje dosadašnjeg toka šampionata pobijedivši u grupnoj fazi Portugal (2:0), dok su sa Češkom remizirali (1:1). Jedini poraz na startu EP-a doživjeli su od Turske (1:3), te su u nokaut fazu ušli među četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Šanci su u grupnoj fazi bili dominantni sa tri pobjede: Hrvatska (3:0), Italija (1:0), Albanija (1:0). Znači, zabili su pet golova, nisu primili nijedan.

Vidjet ćemo mogu li Gruzijci doš jedne senzacije, mada objektivno govoreći, za to su ovoga puta male šanse. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *