Osmina finala Evropskog prvenstva: Švicarska protiv Italije, Njemačka protiv Danske

Prve dvije utakmice osmine finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj su na rasporedu danas, a snage će odmjeriti Švicarska - Italija te domaćin Njemačka i Danska.
Euro 2024, tri utakmice
(Počinje nokaut faza na Europskom prvenstvu – Foto: UEFA, ilustracija)

Prve dvije utakmice osmine finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj su na rasporedu danas, a snage će odmjeriti Švicarska – Italija te domaćin Njemačka i Danska.

Prvi će na teren izaći Švicarci i Italijani koji će se na Olimpijskom stadionu u Berlinu boriti za plasman među osam najboljih evropskih reprezentacija.

Švicarska se u nokaut fazu plasirala iz grupe A, gdje su igrali protiv Njemačke, Mađarske i Škotske. Pobijedili su samo Mađarsku, ali su zahvaljujući remijima sa Škotskom i Njemačkom, u kojoj su pružili izuzetan otpor i poklekli tek u drugoj minuti nadoknade, osigurali drugo mjesto i plasman dalje.

S druge strane, aktuelni evropski prvaci, Italijani, bili su smješteni u grupu B, gdje su zauzeli drugo mjesto iza Španije, ali ispred Hrvatske i Albanije.

Glavni sudija meča je Szymon Marciniak iz Poljske, uz pomoćnike Tomasza Listkiewicza i Adama Kupsika. Četvrti sudija je Facundo Tello iz Argentine. U VAR sobi su Tomasz Kwiatkowski i Bartosz Frankowski, također iz Poljske, te Bastian Dankert iz Njemačke.

Utakmica Švicarska – Italija je na rasporedu u 18:00 sati uz direktan prijenos na BHT 1.

U drugom meču osmine finala, Nijemci će u Dortmundu odmjeriti snage sa selekcijom Danske. Pobjednik ovog susreta će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz meča Španija – Gruzija.

Domaćini Eura su odigrali dvije odlične utakmice protiv Škotske i Mađarske, dok su se protiv Švicarske spasili u drugoj minuti nadoknade.

S druge strane, Danska je bila tvrd orah za sve selekcije u grupi C, gdje su igrali protiv Engleske, Srbije i Slovenije. Sa tri remija osigurali su plasman u nokaut fazu.

Pravdu na ovom meču će dijeliti Michael Oliver iz Engleske, uz pomoćnike Stuarta Burta i Dana Cooka. Četvrti sudija je naš Irfan Peljto. U VAR sobi će biti Englezi Stuart Attwell i David Coote, te Massimilliano Irrati iz Italije.

Utakmica Njemačka – Danska je na rasporedu u 21:00 sati uz direktan prijenos na BHT 1. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *