Evo zašto izbjegavati upotrebu sode bikarbone za čišćenje ogledala

Soda bikarbona je popularan sastojak za čišćenje domaćinstva, često korištena za kuhinje, kupatila i druge dijelove vašeg doma. Međutim, trebali biste je izbjegavati kod čišćenja ogledala.
(Evo zašto soda nije dobra za čiščenje staklenih površina-Foto: Ilustracija)

Soda bikarbona je popularan sastojak za čišćenje domaćinstva, često korištena za kuhinje, kupatila i druge dijelove vašeg doma. Međutim, trebali biste je izbjegavati kod čišćenja ogledala.

Njena popularnost u pripremi prirodnih sredstava za čišćenje dolazi od abrazivnih svojstava koja omogućavaju efikasno čišćenje bez potrebe za ribanjem. Osim toga, soda bikarbona posjeduje svojstva izbjeljivanja, što je čini efikasnim sredstvom za uklanjanje mrlja na mnogim površinama.

Međutim, hemijski sastav sode bikarbone nije prikladan za sve površine. Ogledala su jedna od onih površina koje ne biste trebali čistiti sodom bikarbonom. Iako je soda bikarbona djelotvorna i sigurna za mnoge namjene u vašem domu, njena upotreba na ogledalima, prozorima i drugim staklenim površinama može uzrokovati trajna oštećenja.

Uobičajeno je da se soda bikarbona koristi u kombinaciji s vodom ili bijelim sirćetom, ili se priprema kao pasta za čišćenje. Međutim, kada se koristi na staklenim površinama poput ogledala, soda bikarbona može uzrokovati trajne ogrebotine. Ove ogrebotine su obično vrlo male i u početku neprimjetne, ali s vremenom mogu postati izraženije jer prljavština i krhotine ostaju zaglavljene u sitnim izrezima, ostavljajući vaše ogledalo trajno prljavim.

Osim ogledala, soda bikarbona može oštetiti i druge površine poput drva, kvarca, mramora i keramike. Stoga, ako tražite alternativu za čišćenje ogledala, bolje je izbjegavati sodu bikarbonu.

Umjesto toga, možete koristiti sirće kao prirodno sredstvo za čišćenje ogledala koje će ih učiniti sjajnim. Pripremite jednostavnu mješavinu od pola šoljice bijelog sirćeta, pola šoljice vode i jedne kašike kukuruznog škroba u bočici s raspršivačem. Nakon prskanja ogledala, obrišite ih čistim papirnim ubrusom ili krpom.

Na taj način, osigurat ćete da vaša ogledala ostanu čista i bez oštećenja. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *