Savršen recept za krofne: Ostavite ukućane bez teksta!

Uživajte u savršeno mekanim krofnama koje će svi obožavati!
recept veganske krofne zdravije za konzumiranje
(Krofne koje ce va ostaviti bez teksta-Foto: Ilustracija)

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 7 g suvog kvasca (1 kesica)
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 75 g šećera
  • 75 g putera (sobne temperature)
  • 2 jajeta
  • Prstohvat soli
  • Limunova korica (opciono)
  • Ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Aktiviranje kvasca: U mlakom mlijeku rastopite suvi kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne napravi pjena.
  2. Priprema tijesta: U velikoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte puter (sobne temperature), so i limunovu koru (ako koristite).
  3. Postepeno dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
  4. Oblikovanje krofni: Nakon što tijesto naraste, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i izrežite krugove (prečnika oko 7-8 cm) čašom ili kalupom za krofne.
  5. Ostavite krugove tijesta da odmore još 15-20 minuta na papiru za pečenje.
  6. Prženje: U šerpu sipajte ulje tako da bude duboko oko 5 cm. Zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170-180°C). Pažljivo spustite krofne u vruće ulje (ne pretrpavajte šerpu) i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe boje (po nekoliko minuta sa svake strane).
  7. Završni dodiri: Vadite ih rešetkom ili rupičastom kašikom i ostavite da se ocijede na papirnom ubrusu. Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople.

Uživajte u savršeno mekanim krofnama koje će svi obožavati!

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *