Sastojci:
- 500 g brašna
- 7 g suvog kvasca (1 kesica)
- 250 ml mlakog mlijeka
- 75 g šećera
- 75 g putera (sobne temperature)
- 2 jajeta
- Prstohvat soli
- Limunova korica (opciono)
- Ulje za prženje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Aktiviranje kvasca: U mlakom mlijeku rastopite suvi kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne napravi pjena.
- Priprema tijesta: U velikoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte puter (sobne temperature), so i limunovu koru (ako koristite).
- Postepeno dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
- Oblikovanje krofni: Nakon što tijesto naraste, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i izrežite krugove (prečnika oko 7-8 cm) čašom ili kalupom za krofne.
- Ostavite krugove tijesta da odmore još 15-20 minuta na papiru za pečenje.
- Prženje: U šerpu sipajte ulje tako da bude duboko oko 5 cm. Zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170-180°C). Pažljivo spustite krofne u vruće ulje (ne pretrpavajte šerpu) i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe boje (po nekoliko minuta sa svake strane).
- Završni dodiri: Vadite ih rešetkom ili rupičastom kašikom i ostavite da se ocijede na papirnom ubrusu. Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople.
Uživajte u savršeno mekanim krofnama koje će svi obožavati!