Poznat termin dženaze Mirsadu Kukiću

Mirsad Kukić, rođen u Banovićima 1958. godine, bio je diplomirani inženjer rudarstva, s magistarskom titulom stečenom na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.
mirsad kukic predmet bosna
(Kukić je bio osnivač PDA stranke – Foto: Arhiva)

Sutra će u Banovićima biti obavljena dženaza Mirsadu Kukiću.

Ona će se održati ispred džamije u Banovići Selu s početkom u 17:30 sati. Tevhid će biti proučen u istoj džamiji u 16:15 sati, a dženaza će polaziti ispred kuće žalosti u Brezju u 15:45 sati. Komemoracija će se održati u pozorišnoj sali Radničkog doma u Banovićima u 13 sati.

Mirsad Kukić, rođen u Banovićima 1958. godine, bio je diplomirani inženjer rudarstva, s magistarskom titulom stečenom na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Dugogodišnji funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), iz koje je isključen u martu 2018. godine, ubrzo je osnovao Pokret demokratske akcije (PDA) i bio njegov predsjednik do 2022. godine.

Od 1994. do 2001. godine, Kukić je bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”. Također je bio vijećnik u Općinskom vijeću Banovići i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na općim izborima 2014. godine, izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a 2018. godine za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U januaru 2022. godine, Sjedinjene Američke Države uvele su mu sankcije zbog umiješanosti u korupciju u rudniku “Banovići”. Prema objavi State Departmenta, Kukić je koristio svoj politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Nedugo nakon toga, podnio je ostavku na mjesto predsjednika PDA, a na njegovo mjesto izabrana je Elzina Pirić. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *