Uključivanje povrća u svakodnevnu ishranu može vam pomoći da brže izgubite kilograme i smanjite masne naslage na stomaku. Određene vrste povrća dodatno ubrzavaju ovaj proces.
Povrće je poznato po tome što sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana, koja vas duže drže sitima.
Mrkva
Mrkva je izvrstan izvor vitamina A, karotenoida i drugih antioksidanasa, koji pomažu u smanjenju masnoće u organizmu, ubrzavaju mršavljenje i pomažu u sprječavanju zdravstvenih problema povezanih s pretilošću. Možete je jesti svježu kao dodatak salatama, kuhanu u varivima, ili pečenu uz krompir i batat.
Grah
Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija graha može smanjiti rizik od pretilosti, jer obiluje topivim vlaknima koja se bore protiv upala i sprječavaju nakupljanje sala na trbuhu. Također, grah pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je ključni faktor u kontroli tjelesne težine.
Šparoge
Šparoge su niskokalorično povrće prepuno topivih i netopivih vlakana, što pomaže u dugotrajnoj sitosti i smanjenom grickanju između obroka. Potiču probavu i metabolizam, što je važno za učinkovito sagorijevanje masti. Šparoge su također bogate mineralima poput kalcija, željeza, cinka, magnezija, bakra i kalija.
Paprike
Paprike su bogate hranjivim tvarima, ali sadrže malo kalorija. Povećavaju osjećaj sitosti nakon obroka i pomažu u suzbijanju prejedanja. Njihov sadržaj vlakana i spoj kapsaicin doprinose učinkovitom mršavljenju i smanjenju masnih naslaga na stomaku.
Brokula
Brokula sadrži fitohemikalije, snažne antioksidanse koji pomažu u smanjenju tjelesne masnoće. Također je puna vlakana, minerala i vitamina, koji imaju brojne benefite za organizam. Jedna porcija brokule sadrži značajne količine vitamina B2, B6, C, K, kao i fosfora, magnezija, proteina i omega-3 masnih kiselina.