Jutros u UKC Tuzla: Preminuo Mirsad Kukić, osnivač PDA

Po isteku ovog mandata navodno se povukao iz političkog života u našoj zemlji, mada mnogi drže da je iz sjene i dalje vukao konce djelovanja PDA
mirsad kukic predmet bosna
(Mirsad Kukić, bivši čelnik PDA, preminuo u 66. godini – Foto: Arhiva)

Na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla, jutros je u 66. godini preminuo Mirsad Kukić, magistar rudarstva i osnivač Pokreta demokratske akcije (PDA).

Prema informacijama iz UKC Tuzla, Kukić je u bolnicu primljen dan ranije zbog lošeg opšteg stanja. Operisan je, ali je zdravstvenostanje bilo veoma teško i preminuo je.

Vijest o smrti potvrdila je njegova Kukićeva najbliža politička saradnica Elzina Pirić.

Mirsad Kukić je rođen u Banovićima 1958. godine. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Bio je dugogodišnji funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), koja ga je u martu 2018. isključila iz članstva. Nakon toga osnovao je stranku PDA, koja je ubrzo postala bitan politički faktor u TK i BiH. Kukić je bio predsjednik PDA do 2022. godine kada je podnio ostavku dijelom i zbog pritisaka međunarodne zajednice.

Kukić je od 1994. do 2001. godine bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”. Bio je vijećnik u Općinskom vijeću u Banovićima i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na općim izborima 2014. godine osvojio je mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je izabran na Općim izborima 2018. godine.

Po isteku ovog mandata navodno se povukao iz političkog života u našoj zemlji, mada mnogi drže da je iz sjene i dalje vukao konce djelovanja PDA.

Kukić je zbog pucanja aneurizme aorte 31. decembra 2018. godine hitno operisan na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla, ali je unatoč narušenom zdravlju nastavio političku aktivnost.

Ova operacija je, inače, trebala biti ‘stroga tajna’, ali nakon što je novinar jedne domaće agencije objavio vijest, ubrzo je pokrenuta je istraga da bi se saznalo ko je novinaru dao informaciju.

Presedan je i to da je i medijska kuća, koja je vijest objavila, od neimenovanog novinara tražila da napiše izjavu i otkrije izvor, ali je autor vijesti odbio ‘postupiti po naređenju’.

Ovo navodimo samo kao ilustraciju kakvu je Kukić u to vrijeme imao moć.

Kukić je 2006, godine osuđen na godinu i po zatvora zbog zloupotrebe službenih ovlasti. Kantonalni sud u Tuzli je na Kukićev zahtjev 2014. godine ovu presudu obrisao iz kaznene evidencije. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *