Treći vikend ljetnog kursa spašavanja GSS-a: Učestvovali i spasioci iz Tuzle

ursu su prisustvovali kandidati za pripravnike iz stanica Sarajevo, Tuzla, Konjic i Zenica, a aktivnosti su se odvijale na lokalitetima Kamenolom i Smetovi u Zenici.

(Zanimljiv vikend za članove GSS Tuzla- Foto: Facebook)

Proteklog vikenda završen je treći vikend ljetnog kursa spašavanja, organizovanog od strane Gorske službe spašavanja Federacije BiH. Kursu su prisustvovali kandidati za pripravnike iz stanica Sarajevo, Tuzla, Konjic i Zenica, a aktivnosti su se odvijale na lokalitetima Kamenolom i Smetovi u Zenici.

Prvi dan: Usavršavanje spašavanja i timski rad

Tokom prvog dana, polaznici su unaprijedili svoje vještine spašavanja kroz učenje prelazaka čvorova u sistemima za dizanje i spuštanje, kao i različitim tehnikama penjanja uz uže. Kroz praktičnu simulaciju akcije spašavanja, polaznici su stekli iskustvo u gorskom spašavanju u timu, delegiranju različitih uloga te izvođenju akcije spašavanja uz nadzor instruktorskog tima.

Drugi dan: Napredne tehnike i tirolska priječnica

Drugog dana, polaznici su savladali tehnike izrade rukohvata, devijatora i improviziranih nosila. Instruktorski tim je demonstrirao izradu tirolske priječnice, nakon čega su kandidati, podijeljeni u dva tima, sami izrađivali ovu kompleksnu konstrukciju. Pred kraj dana, održano je predavanje o različitim sistemima mehaničke prednosti koji se mogu koristiti za efikasnije izvlačenje tereta.

Iznimna posvećenost uprkos visokim temperaturama

Svi učesnici su vrijedno radili, unatoč izuzetno visokim temperaturama, pokazavši time spremnost i posvećenost koja se očekuje od spasilaca. Domaćini iz Stanice Zenica pružili su veliku podršku, redovno opskrbljujući učesnike hladnim pićima i voćem, čime su dodatno doprinijeli uspjehu treninga.

Završni vikend kursa

Posljednji vikend kursa planiran je za subotu, 29. juna 2024. godine. Tokom završnog vikenda, kandidati za pripravnike će kroz razne simulacije imati priliku dokazati svoje stečeno znanje i vještine. Nakon uspješnog završetka, polaznici će službeno postati novi pripravnici spasioci Gorske službe spašavanja Federacije BiH. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *