Demografski izazovi: U FBiH na jednog penzionera dolazi 1,22 radnika

isplata penzija septembar fbih
(Veliki problemi za BiH-Foto: Ilustracija/TL)

Bosna i Hercegovina suočava se s demografskim izazovima, s rastućim brojem penzionera u odnosu na radno aktivno stanovništvo.

Ova situacija, izazvana starenjem populacije, smanjenjem broja radno aktivnih i migracijama mladih, dodatno opterećuje penzijski sistem.

Prema podacima iz maja, u Federaciji BiH ima 447.389 penzionera, dok je omjer zaposlenih i penzionera 1,22:1, navodi glasnogovornik Federalnog zavoda za MIO/PIO Tomislav Kvesić.

Iako se razmišljalo o povećanju starosne granice za penziju, za sada nema najava izmjena zakona koji predviđa odlazak u penziju sa 65 godina.

Od primjene novog Zakona o MIO 2018. godine, smanjen je broj prijevremenih i invalidskih penzija, dok je porastao broj starosnih penzija. Pravo na starosnu penziju stiče se sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža, ili 40 godina staža bez obzira na godine.

Kvesić napominje da rješenja o penzionisanju uglavnom budu donesena u roku od 30 do 60 dana, ali se ponekad čekanje produžava zbog neuredne dokumentacije ili inozemnog staža. Federalni zavod za MIO/PIO nastoji minimizirati ove probleme kako bi proces bio efikasniji. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *