Poziv TikToku, Meti i Googleu na regulaciju negiranja genocida u Srebrenici

GlobalFact Samitu u Sarajevu, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, predstavio je Srebrenica Genocide Awareness Social Media Pledge.
(Hoće li društvene mreže preuzeti obavezu stroge moderacije? -Foto: Ilustracija)

GlobalFact Samitu u Sarajevu, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, predstavio je Srebrenica Genocide Awareness Social Media Pledge. Cilj inicijative je da društvene mreže preuzmu obavezu stroge moderacije sadržaja kako bi se zaustavilo negiranje genocida u Srebrenici i širenje govora mržnje protiv bošnjačkih žrtava.

Predstavnici Mete, Googlea, TikToka i drugih ključnih platformi prisustvovali su prezentaciji.

Suljagić je naglasio potrebu za rigoroznim politikama moderacije u skladu s rezolucijama UN-a i presudama međunarodnih sudova. Takođe je predložio edukativne kampanje za informisanje korisnika o činjenicama genocida.

Inicijativa poziva na poboljšanje mehanizama za prijavu korisnika kako bi se olakšalo i ubrzalo prijavljivanje sadržaja koji negira genocid.

Suljagić je istakao važnost partnerstva sa historičarima, stručnjacima za genocid i grupama za zagovaranje žrtava kako bi se kreirale tačne smjernice za sadržaj i pružila stručnost u procesu moderacije.

Platforme bi preuzele obavezu objave izvještaja o transparentnosti koji detaljno opisuju mjere poduzete protiv negiranja genocida i govora mržnje.

Suljagić je zaključio da je ovo historijski korak za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv govora mržnje na savremenim platformama, zahvalivši organizaciji “Zašto ne” i svim učesnicima na podršci.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *