Amar Čavčić novi šef stručnog štaba RK Gračanica

Pred ovim mladim trenerom je ogroman zadatak jer će ekipa ući u novu sezonu Premijer lige sa značajno izmijenjenim rosterom, a tek ćemo vidjeti kakvi će biti ciljevi.

(Težak zadatak pred mladim stručnjakom je u novoj sezoni- Foto: RK Gračanica)

Tim iz Gračanice ulazi u novu sezonu s promjenama kako u igračakom tako i na trenerskoj klupi.

Damir Doborac je ranije napustio klub, a sada je potvrđeno da će ekipu u novoj sezoni voditi mladi Amar Čavčić.

Pred ovim mladim trenerom je ogroman zadatak jer će ekipa ući u novu sezonu Premijer lige sa značajno izmijenjenim rosterom, a tek ćemo vidjeti kakvi će biti ciljevi.

RK Gračanica je zvanično predstavio novog trenera na svojim klupskim stranicama:

“Mladi stručnjak Amar Čavčić novi je šef stručnog štaba RK Gračanica. Amar Čavčić rođen je 6. jula 1995. godine u Žepi.

Osnovnu i srednju medicinsku školu završio je u Sarajevu, a na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu diplomirao je na smjeru Sigurnosne i mirovne studije. Trenutno je apsolvent na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Tuzli, na smjeru Edukacija trenera u sportu.

Nakon završetka juniorskog igračkog staža, Čavčić se posvetio studiranju, ali se ubrzo vratio rukometu kao trener.

Na poziv tadašnjeg koordinatora omladinskih selekcija RK Vogošća, prof. Emira Garagića, vratio se u klub i počeo raditi s mlađim kategorijama.

Već kao 20-godišnjak, Čavčić je pokazao interes i afinitet za trenerski posao. Od 2015. do 2022. godine bio je trener u omladinskom pogonu RK Vogošća.

Rezultati njegovog rada postali su vidljivi 2018. godine kada je s kadetima i juniorima dominirao novoosnovanom Omladinskom rukometnom ligom ORL-Jug. Njegov trud je nagrađen izborom za selektora kadetske rukometne selekcije Kantona Sarajevo u sezoni 2018/19.

U sezoni 2018/19 s kadetima Vogošće postao je viceprvak ORL-Jug i ostvario plasman na Državno prvenstvo. U sezoni 2019/20 s kadetima i juniorima postao je prvak ORL-Jug, a taj uspjeh je ponovio i u sezoni 2020/21. U sezoni 2021/22 s juniorima je osvojio treće mjesto na Državnom prvenstvu BiH održanom u Mostaru.

Istovremeno, obnašao je ulogu šefa stručnog štaba RK Vogošća-2, druge ekipe u Prvoj ligi Federacije BiH grupa-jug. Bio je i pomoćnik trenerima prvog tima RK Vogošća u periodu 2020-2022. godine.

U sezoni 2020/21, Vogošća je zauzela 5. mjesto i učestvovala na završnici Kupa BiH. Nakon pobjede u polufinalu, u finalu su poraženi od tuzlanske Slobode.

Pravu trenersku priliku Čavčić je dobio u sezoni 2022/23 kada je sa 27 godina postao šef stručnog štaba RK Hercegovina iz Nevesinja.

Premda su Nevesinjci izgubili premijerligaški status, ostali su u ligi zahvaljujući odustajanju RK Mladost Banjaluka od ulaska u PLM. U toj sezoni ostvarili su zapažene nastupe, savladali nekoliko favorita, a priredili su senzaciju plasmanom na završnicu Kupa BiH, eliminisavši banjalučki Borac i zaustavljeni su u polufinalu od Izviđača.

U protekloj sezoni, Hercegovina je igrala organizovano, borbeno i disciplinovano. Iako su ispali iz lige, mogu biti ponosni na način na koji su igrali.

Amara Čavčića smo prepoznali kao mladog, posvećenog trenera koji se ne boji dati šansu mlađim igračima, taktički prilagoditi ekipu svakom protivniku i držati disciplinu.

Pred Čavčićem je izuzetno težak zadatak s mnogo izazova, a s naše strane biće potrebna strpljenja i podrška ovom mladom stručnjaku”, navodi se u saopštenju RK Gračanica. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *