Naglo se probudila masivna crna rupa milion puta veća nego Sunce

Istraživači vjeruju da su svjedoci promjena bez presedana, a crna rupa u centru galaksije prikazuje ekstremnu kosmičku svjetlosnu emisiju jer proždire ogromne količine materijala

Astronomi su pratili misteriozno posvjetljenje udaljene galaksije u sazviježđu Djevice do buđenja džinovske crne rupe, milion puta veće od Sunca, u jezgru galaksije.

Decenijama se galaksija, označena kao SDSS1335+0728 i nalazi 300 miliona svjetlosnih godina od nas, činila neupadljivom. Ovo se dramatično promijenilo krajem 2019. godine kada su astronomi primijetili značajan porast njegovog sjaja. Od tada je galaksija zadržala svoj povećani sjaj, piše The Guardian.

Istraživači vjeruju da su svjedoci promjena bez presedana, a crna rupa u centru galaksije prikazuje ekstremnu kosmičku svjetlosnu emisiju jer proždire ogromne količine materijala. “Ovaj izvor smo otkrili u trenutku kada je počeo da pokazuje ove varijacije u sjaju”, rekla je dr. Paula Sánchez-Sáez, astronom u Evropskoj južnoj opservatoriji u Garchingu u Njemačkoj. “Ovo je prvi put da ovo vidimo u realnom vremenu.”

Galaksija je prvi put označena u decembru 2019. od strane Zwicky Transient Facility u Kaliforniji, koja je zabilježila nagli porast njenog sjaja. Ovo otkriće dovelo je do niza novih opservacija i provjera arhiviranih podataka sa zemaljskih i svemirskih teleskopa kako bi se bolje razumjelo ponašanje galaksije.

Nalazi su otkrili da je galaksija nedavno udvostručila svoj sjaj u srednjim infracrvenim talasnim dužinama, učetvorostručila u ultraljubičastom svetlu i povećala sjaj rendgenskih zraka za najmanje deset puta.

Uzrok ovog iznenadnog sjaja je još uvijek nejasan, ali istraživači, koji pišu u Astronomy and Astrophysics, sugeriraju da je najvjerovatnije objašnjenje formiranje “aktivne galaktičke jezgre”. Ovaj fenomen se dešava kada masivna crna rupa u centru galaksije počne aktivno da troši okolni materijal. Kako se plin oko crne rupe zagrijava i svijetli, on emituje širok spektar svjetlosti, s okolnim česticama prašine koje apsorbiraju neke valne dužine i ponovo emituju druge.

Druga mogućnost koju istraživači razmatraju je poremećaj plime i oseke, gdje se zvijezda raspada nakon što se previše približi crnoj rupi. Ovi događaji obično osvetljavaju galaksiju na samo nekoliko stotina dana, ali su potrebna dalja mjerenja da bi se potvrdila ova hipoteza. “Sa podacima koje trenutno imamo, nemoguće je razlučiti koji je od ovih scenarija stvaran”, rekao je Sánchez-Sáez. “Moramo nastaviti da pratimo izvor.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *